• Начало
  • Актуално
  • Новини от Европарламента

Новини от Европарламента

Илхан Кючюк: Молдова е важен фактор за стабилността и благополучието на Черноморския регион и ЕС трябва да защити европейското бъдеще на страната

Благодаря Г-н Председател,

Г-н Комисар

Колеги,

Молдова е част от Източното партньорство и в това си качеството има за цел да засили политическото си асоцииране и икономическата интеграция с ЕС. За съжаление обаче, страната продължава да среща сериозни проблеми по пътя си към ЕС. Различните политически формации в страната продължават да не намират работещи и дългосрочни решения на важните проблеми, а ширещата се корупция и ограничаване на свободата на медиите ерозират държавността. 

Нарастващото гражданско недоволство и конфронтации между про-руските и про-европейските политически сили будят сериозни притеснения за сигурността на страната. Ето защо, призовавам властите в Молдова да се фокусират над значимите и спешни реформи посочени в споразумението за асоцииране от 2014г. ЕС може да продължава да осигурява финансова и политическа помощ на Молдова, но само при положение, че властите в страната се обвържат трайно с демократичните ценности. Молдова е важен фактор за стабилността и благополучието на Черноморския регион и ние трябва да защитим и насърчим демократичните реформи, основните права и свободи на гражданите в страната и европейското бъдеще на страната.

Благодаря.

Печат Е-мейл

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС