Събития

Бюрото на Либералния интернационал прие позиция срещу участието на Обединените патриоти в българското правителство

Бюрото на Либералния интернационал прие позиция срещу участието на Обединените патриоти в българското правителство. Това стана на 11 април в Лондон, където беше отбелязана 70-годишнината от създаването на международната организация. Движението за права и свободи е пълноправен член на Либералния интернационал.

В позицията беше дадена оценка на ситуацията в България след предсрочните парламентарни избори, които се проведоха на 26-ти март. Бюрото поздрави почетния председател на движението д-р Ахмед Доган и председателя на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ за добрия изборен резултат.

Бюрото с нова тревога оценява нарастването на  ксенофобията и нетолерантността в България, видни в изборните резултати на националистическата и популистка формация Обединени патриоти, се посочва в позицията. Членовете на Либералния интернационал отново изразяват своята загриженост, че политическата нетърпимост към малцинствата, изразявана от крайно десните популисти може да бъде интегрирана в националното правителство чрез включването на Обединените патриоти в него.

Говорейки от името на Бюрото на Либералния интернационал президентът на международната организация  д-р Жюли Миновес заяви: “Още през 2014 аз подчертах, че либералните ценности, основани на европейската идея трябва да се противопоставят на крайно дясна реторика. Днес, нашата позиция като политическа федерация е още по-решителна – ние призоваваме всички основни демократични политически партии и движения в България ясно да отхвърлят коалиционните преговори с крайно десни политически сили и  високо и ясно се дистанцират от национализма, популизма и ксенофобията”.

Бюрото на Либералния интернационал припомни позицията си от своя 53-ти конгрес в София, потвърждавайки мястото на България в семейството на европейските и евроатлантическите нации. “България трябва да продължи да служи като положителен пример със своето приобщаващо общество и политическата стабилност в Югоизточна Европа, особено в навечерието на нейното председателство на Европейския съюз в началото на 2018″, се казва в заключение на позицията на Бюрото на Либералния интернационал.

11 април 2017 година

Печат Е-мейл

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС