Декларация - Централен съвет - 03.11.2017 г.

Централният съвет на ДПС заявява своята категорична позиция против участието на националисти в управлението на страната и остро осъжда всяка форма на ксенофобия, разделение и противопоставяне. Обръща внимание на ГЕРБ, че не само включи националистите във властта, но и се опитва да легитимира националистите, с което създава изключително големи рискове за стабилността на страната, за демокрацията и за държавността.

Ние, членовете на ЦС на ДПС, заявяваме, че вместо да се включи в редиците на онези демократични европейски държави, които правят всичко според обстоятелствата, за да спрат вълната от ксенофобия, радикализъм и национализъм и да не ги допуснат до властта, страната ни се отдалечава от нормалността и заплахите пред демокрацията и стабилността стават все по-реални. И основната причина за това е ГЕРБ.

ДПС като националноотговорна партия не може да стои безучастна и затова предупреждава и настоява за вземане на мерки и предприемане на решителни действия.

Мирът, стабилността, демокрацията и държавността трябва да бъдат защитени. ГЕРБ все още има възможност да изкара националистите от властта и да се върне към своята предизборна политическата програма и да я изпълнява до приключване на председателството на Съвета на ЕС, както и да извърши необходимите за страната реформи. Ако това не бъде направено час по-скоро, ГЕРБ рискува България да е единствената държава, в която националистите участват във властта и управляват, без това да е необходимо. Ако ГЕРБ не предприеме решителни действия в името на демокрацията и европейските ценности, българският народ скоро ще осъзнае, че между декларираните намерения на властта и реалностите има огромна разлика, че бедността расте, омразата и агресията стават ежедневие. Скоро всички български граждани ще осъзнаят коя е истинската причина за това състояние и ще поискат промяна. Промяната ще стане неизбежна и тя ще бъде с тежки последици за ГЕРБ. Защото не може неравенствата да стават все по-големи, корупцията да е навсякъде, държавата да не действа чрез легитимните си органи, а някои да си присвояват функции извън законовите си правомощия, законът да важи за всички, но не и за властимащите, като някои вицепремиери.

ДПС заявява, че не се нуждае от поддържане на рейтинга чрез националистите. Те не са проблем на ДПС, те са проблем на демокрацията. И всички, които имат отговорно отношение към бъдещето на страната, осъзнават това.

С управлението на страната трябва да бъдат ангажирани партии с доказана привързаност към европейските ценности и към демокрацията, отговорни пред обществото днес и пред бъдещите поколения.

Призоваваме всички националноотговорни партии, всички държавни органи и институции да предприемем необходимите действия да запазим мира, да защитим демокрацията и да гарантираме правата и свободите на всички български граждани.

София, 3 ноември 2017 г.                                 Централен съвет на ДПС

Печат Е-мейл

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС