• Начало

Участие на евродепутата Илхан Кючюк в "Седмицата" по Дарик радио

Водещ: Да чуем сега по въпроса за германските избори и позицията на либералите. В слушалките ще чуете Илхан Кючюк, Алианс на либералите и демократите в Европа. Господин Кючюк, здравейте.

Илхан Кючюк: Здравейте.

Водещ: Според вас, Ангела Меркел ще остане ли канцлер на Германия?

Илхан Кючюк: На този етап излиза, че следващият канцлер ще бъде госпожа Меркел, но самите избори в Германия не трябва да се разглеждат само през призмата на нейната победа, а трябва да се направят няколко много важни извода. За мен те са следните: Първо, това беше загуба на съюза, с който управляваше госпожа Меркал досега, второ, изборите показаха едно голямо разделение в германското общество. На трето място не много приятна темата, трябва да отчетем победата и на крайните формации в немската политика. Разбира се, ако има добра новина от тези избори, то е връщането на германските либерали, на свободната партия на Германия в Бундестага, нещо, което е историческо, нещо, което се случва за първи път след Втората световна война. Аз познавам техният председател лично, господин Линднер и знам, с увереност мога да твърдя, че той и колегите от Германия, имам предвид либералите, ще бъдат защитници на европейската идея и ще работят за един по-проспериращ ЕС. Разбира се разговорът за Европа може да бъде много дълъг, не искам да изглеждам клише в ушите на вашите слушатели, но ми се струва, че това е правилният път и коалицията, когато се сформира в следващите дни или месеци, ще бъде проевропейска в Германия, нещо, с което Германия се отличава от България.

Водещ: Това означава ли, че тази проевропейска коалиция ще подкрепи България и Румъния да бъдат в Шенген?

Илхан Кючюк: Разговорът за Шенген също е много дълъг, една част от колегите ще кажат, че това е политически въпрос и аз се съгласявам с тях – това е политически въпрос. Но въпросът е и друг – какво уважение има България в рамките на ЕС, какво уважение има в страните, които са спечелили избори и по някакъв начин се явяват спънка пред България за влизането и в Шенген. На мен ми се струва, че България направи историческа грешка, включвайки крайния национализъм в управлението на страната и това ще бъде препъни камъкът за влизането на страната ни в Шенген.

....   (Ангел Джамбазки се опитва да прекъсне Илхан Кючюк)

Илхан Кючюк:...не може...министър-председателят на Холандия в самото начало да казва – аз няма да правя коалиция... Не може госпожа Меркел да казва... аз няма да правя коалиция с крайния национализъм...и да очаквате уважение на високо ниво и нашата страна да бъде приета в Шенген.

Водещ: Да чуем господин Кючюк позицията ви и по другата тема на „Седмицата” – каква да бъде европейската позиция на искането на народите за самоопределение? Самоопределение на народите или защита на териториалната цялост на държавите, ненарушимост на държавните граници. „За” или „против” референдумите за независимост като израз на демокрация сте либералите? Може би то е глупаво даже да ви питам. Вие либералите трябва да сте за свободата.

Илхан Кючюк: Свободата върви заедно с отговорността и с върховенството на закона. По този начин въпросът поставен би изглеждал по-правилен. Ние либералите сме за самоопределението, но в рамките на една национална държава и Движението за права и свободи /ДПС/ винаги е пледирала и е изразявала подобна теза в България. Правата и свободите на малцинствата са от изключително значение, но те трябва да бъдат запазени в рамките на националната държава, спазвайки интегритета и суверенитета на съответната държава.

Водещ: Вие сте против кюрдите да бъдат самостоятелна държава, против сте каталунците да бъдат самостоятелна държава, нищо че са компактно на територии от векове, често пъти с по-стари държави, както каталунците спрямо кастилците, със собствени език. Вие не смятате, че тези хора имат право да се отделят?

Илхан Кючюк: Нека първо да видим как стои въпроса в така наречения Иракски Кюрдистан и как стои въпроса в Каталуния. Първо, Иракски Кюрдистан след първата война в Залива 1991 година получи изключително широка автономия, тази автономия /... / и приета конституция през 2005 година. Реално Иракски Кюрдистан действа като почти независим субект, който се издържа от приходите на богатия от суров петрол регион, поддържа много добри отношения с Израел. Една голяма част от армията и, да не кажа почти цялата, се обучава под стратегията на Израел с технологии, изграждане на капацитет, до съвсем скоро поддържащи изключително добри икономически отношения с Турция. Заедно с това Русия инвестира, чрез /.../ огромни средства в размер на милиард и половина долара в местната енергетика, тоест кюрдите спечелиха международно уважение. Но, ако се вслушате в позициите на Америка, на Русия вчера след срещата между Ердоган и Путин, на ЕС, нито една страна не е, затова да се прекрояват границите. Защото едно ново прекрояване на границите ще доведе до изключителни проблеми и напрежение в региона, а това ще се отрази и върху Европа, и в частност и в България чрез миграционните потоци, които неминуемо ще настъпят.

Водещ: Ясно, а за Каталуния?

Илхан Кючюк: За Каталуния, ситуацията в Барселона заплашва конституционния ред на страната и това може да хвърли испанската политика категорично в тежка криза. Въпросът е обаче европейски, нито Мадрид, нито Барселона могат да се крият зад тезата, че въпросът е национален, напротив. ЕС само след ден трябва да се намеси и да има ясна позиция в полза на диалога, в полза на намирането на общо решение, за да може този европейски проблем да намери своето благоприятно отражение и за двете страни.

Водещ: Вие „за” или „против” сте либералите в Европарламента, независима Каталуния? Част от ЕС, после ако трябва от гледна точка на правни процедури да си кандидатства за съюза, или поради разпадането и двете страни да... и Кастилия, или това, което ще остане от Испания, и Каталуния да станат член на ЕС... Вие „за” или „против” сте?

Илхан Кючюк: Ние сме за защитата на етническите права и свободи на каталунските граждани, но в рамките на обединена Испания, която е част от ЕС.

Цялото интервю може да чуете ТУК.

Джейхан Ибрямов: Вместо конфликтни точки, да търсим решения

Диалогът между комисията по отбрана в парламента и министъра на отбраната Красимир Каракачанов по теми от програмата за работата на МО и проекта за модернизация дотук се наложи, благодарение и на двете страни. И се надяваме да продължи с екипа на МО по всички теми за подобряване на състоянието на Българската армия. А оценката ми като политик е, че това състояние не е добро. Затова бюджетът за отбрана по-бързо трябва да достигне заложените нива, според договореностите в рамките на Алианса от процента от БВП. И модернизацията на армията ни трябва да се извършва с по-бързо темпо, а не да се забавя от различни казуси.
Отстоявам мнението, че дори и създадената с добри намерения временна комисия в НС, която да изяснява спазена ли е процедурата по избор на нов изтребител, се вписва в този процес на убиване скоростта на модернизацията. А както разбираме от изслушванията в комисията досега, експертността в изработване на модела за избор на нов боен самолет за нашите ВВС е била на високо ниво. Има, естествено, и пропуски, но се надявам временната комисия да излезе с обективно мнение.
Армията очаква действията на политиците, а дотук само отлагаме проблема. Така че вместо да търсим конфликтните точки и да посочваме виновните с пръст - да търсим решения.
Като питанка стои темата за рестартиране на процедурата по избор на изтребител, защото на този етап двама души я повдигат - професор Тагарев, излъчен като служебен министър от президента Плевнелиев, и самият бивш президент Росен Плевнелиев.
Парламентът не може да носи тази отговорност, тя е на Министерски съвет.

(в.Българска армия, 15.09.2017г)

Неджми Али към Гюнтер Йотингер: Как функционират превантивните и коригиращи механизми при защитата на финансовите интереси на ЕС

Недостиг на суми от близо 160 млрд. евро се отбелязва в доклад от 2016 г. за несъбрания ДДС в Европейския съюз. Какви са тенденциите в тази област след приемането на Плана за действие на Комисията „Към единна зона на ЕС за ДДС - време за решение”? Може ли да говорим за значително подобрение на усилията срещу измамите в областта на ДДС?

Тези въпроси зададе евродепутатът от Алианса на либералите и демократите за Европа Неджми Али към комисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер по време на заседанието на Комисията по бюджетен контрол в Европарламента.

Поводът бе презентация от страна на Йотингер относно състоянието на защитата на финансовите интереси на ЕС през 2016 г., а г-н Али бе доладчик по въпроса от АЛДЕ.

Неджми Али обърна внимание на статистиката на откритите нередности и измами за периода ‎‎2012-2016 г. „Бихте ли обяснили липсата на видима корелация между прилагането на стратегиите и резултатите през този петгодишен период? Имам предвид резултати от гледна точка на броя на нередностите и свързаните с тях суми в евро”, допълни Али.

Той наблегна на важността да бъде осигурена ефективност на разходите при системите за управление и контрол. „От тази гледна точка докладът не е конкретен в достатъчна степен дали съществуват значителни измерими резултати”, посочи българският евродепутат и поиска по-голяма яснота по прилагането на стратегиите за борба с измамите.

Неджми Али бе категоричен, че за ефективна борба срещу измамите, трябва да бъде въведено добро финансово управление на програмите на ЕС. От съществено значение е функционирането на превантивните и коригиращи механизми и действията, предприети от Комисията и държавите-членки за защита на бюджета на ЕС от незаконни или нередни разходи, както и от такива, свързани с приходната част на бюджета.

Джейхан Ибрямов: ГЕРБ, като член на ЕНП, трябва да излезе със становище разграничава ли се от действията на Красимир Велчев

Джейхан Ибрямов, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Поисканата от ДПС оставка на Красимир Велчев от поста председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека.

    Джейхан Ибрямов заяви, че иска да започне своето изложение малко по-назад във времето. Той продължи, че още при формирането на управляващата коалиция от ДПС са предупредили, че това ще доведе до сериозни противоречия, скандали и неправилни политики. Народният представител каза, че днес от ДПС са поискали оставката на Красимир Велчев от поста председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, а причината за това е, че той си е позволил да използва ксенофобски език от трибуната на Народното събрание. ГЕРБ още от първия си мандат са били подкрепяни от Атака, впоследствие от „Патриотичния фронт” и сега са в коалиция с „Обединените патриоти” и явно таза зараза на национализма и национал-популизма започва да пуска корени и сред ГЕРБ. „Не може партия, която е член на ЕНП, която се хвали с близки отношения с партията на Меркел в Германия от трибуната на Народното събрание техен представител да разделя хората на „наши” и „ваши”! България е една!”, категоричен беше Джейхан Ибрямов.

Внесеният от ДПС законопроект за промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

    Джейхан Ибрямов обясни, че става дума за малък брой хора, които са ранени по време на мирни протести при тоталитарния режим. ДПС внася тези предложения във всяко Народно събрание, но не получава подкрепа. Народният представител обясни, че е очаквал поне системните партии, които имат представителство в ЕП, да направят един морален акт и да подкрепят законопроекта. За съжаление това не се е случило. „За нас е видно, че сред народните представители на ГЕРБ има прояви на краен национализъм и ние искаме ръководството на партията да излезе със становище дали се разграничава, и трябва да се разграничи според нас, от действията на Красимир Велчев, тъй като те са част от голямото семейство на ЕНП!”, категоричен бе Джейхан Ибрямов.  

   „Съвсем прагматично ще Ви попитам, колко време трябва да мине от тези събития, за да може да се преодолее разделението по тази линия?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че когато оставим настрана ширещия се национализъм в България този проблем ще бъде решен. Според него когато политиците не могат да се разберат по важни национални въпроси няма как обществото да повярва на политиците.

Кога българските политици ще осъзнаят истинския смисъл на съгласието?

    „Кога и как българските политици ще осъзнаят истинския смисъл на съгласието, ще започнат да се слушат помежду си и да чуват посланията на обществото?”, попита водещата Клара Маринова. Джейхан Ибрямов отговори, че единството и съгласието могат да се постигнат когато махнем двуличието и започнем да се вслушваме в гласа на обществото. „Когато в политиката попаднат случайни хора, които мислят от презумпцията на тесните партийни интереси се получават тези различия! Винаги може да има съгласие по национални въпроси, но трябва да се седне на една маса!”, категоричен бе народният представител от ДПС.

Работата на комисията, която разследва процедурата по избор на боен самолет.

    Джейхан Ибрямов обясни, че самият той е член на комисията, която разследва процедурата по избора на боен самолет. Той продължи, че комисията е установила, че има пропуски и тези пропуски идват от управлението на кабинета „Борисов 2”, когато министър е бил Николай Ненчев. Има прехвърляне на отговорности, несъобразяване със законодателство. Дори народен представител от ПГ на ГЕРБ е казал, че МО явно е подвело МС и на базата на това доклад е внесен за ратифициране в Народното събрание. „Допуснати са наистина сериозни грешки, а това, че някой си позволява да говори за лобистки интереси доведе до нападки между премиер и президент. Това е недопустимо! Кой партньор би пожелал да работи с България при това положение, когато премиер и президент се нападат?”, попита народният представител от ДПС.

  „Как ще завърши този скандал?”, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че се надява това да стане по дипломатичен начин, защото никой няма нужда от подобни скандали.

Докладът на МС за националната сигурност. Заплаха ли е Русия?

    „Русия голяма заплаха ли е за България?”, попита водещата Клара Маринова. Джейхан Ибрямов отговори, че внимателно е прочел въпросния доклад. Той обясни, че в него в един абзац, буквално с няколко изречения са посочени най-важните заплахи за националната ни сигурност – че в България има тенденции на засилваща се ксенофобия, тенденция за маргинализация на определени групи, тенденция за ширещ се краен национализъм, тенденция за външно влияние върху определени политически партии. „Докладът представлява много текст без съдържание, без идеи, без йерархия, без градивност, какво държавата ще направи в това отношение? Само са маркирани проблемите, няма решения! И според нас заплахата от Русия веднага се извежда на преден план, за да прикрие целия този проблем!”, заяви Джейхан Ибрямов.

Скандалите около предприятия от ВПК.

   „Кой стои зад тези скандали, какво се цели там, кой на кого пречи?”, попита водещата Клара Маринова. Джейхан Ибрямов заяви, че се надява колкото се може по-бързо тези проблеми да бъдат решение, но не е много добре запознат с конкретиката, тъй като се занимава с други въпроси. „Час по-скоро държавата и другата страна, които са собственици, да намерят правилното решение в интерес на държавата, на икономиката на държавата, на ръста на доходите, на работните места. Защото това бяха основните слогани, с които дойдоха на власт ГЕРБ! Колкото се може по-бързо трябва да се реши тази сага с ВПК и другите злободневни теми, които всеки ден тровят българското общество. Това ще стане, когато системните партии осъзнаят, че България е страна, в която живеят различни етнически групи и трябва да се мисли за националната сигурност от тази гледна точка!”, завърши Джейхан Ибрямов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 28 септември 2017 г. 

Евродепутатът Илхан Кючюк обсъди интеграцията на Западните Балкани с вицепремиера и външен министър на Косово Бехджет Паколи

Евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк проведе среща с вицепремиера и министър на външните работи на Косово Бехждет Паколи.  Паколи е на работно посещение в Брюксел, за да представи приоритетите на новосформираното правителство в страната. В рамките на своята визита, в която бяха проведени срещи с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Фредерика Могерина и комисаря по разширяване Йоханес Хан, вицепремиера на Косово избра да се срещне и с Илхан Кючюк в качеството му на вицепрезидент на партия АЛДЕ.

„Косово е най-младата европейска демокрация и ние трябва да се отнасяме с особено внимание, когато обсъждаме европейската перспектива пред страната. Косово постигна значим напредък през изминалите години и се надявам, че новосформираното правителство, в което основна роля ще има и либералната партия на вицепремиера Паколи, ще задълбочи реформите и желанието за европейска интеграция.“, заяви Илхан Кючюк по време на срещата.

Вицепремиерът и външен министър на Косово Бехждет Паколи изрази своята готовност правителството на страната да работи в тясно сътрудничество със своите европейски партньори за ускорена интеграция на Косово и Западните Балкани и заяви, че споразумението за стабилизиране и асоцииране е добра основа, върху която трябва да се надгражда. Той призова също така европейските институции да работят за облекчаване на визовия режим на страната и си пожела по време на българското председателство на Съвета на ЕС да бъде постигнат значителен напредък по тази тема.

В отговор Илхан Кючюк сподели, че „развитието на Косово е от огромно значение за Балканите и Европа. Този аргумент трябва да се вземe под внимание от страните членки, които все още не признават независимостта на страната, защото само пълната интеграция на държавите от Западните Балкани е гарант за стабилността и просперитета на региона.“ В заключение Илхан Кючюк покани Бахджет Паколи да посети България преди започването на българското председателство на Съвета на ЕС.

ДПС поиска оставката на председателят на парламентарната комисия по правата на човека Красимир Велчев (ВИДЕО)

Оставката на председателятна Комисията по правата на човека в НС Красимир Велчев поиска днес ПГ на ДПС. 
Повод за поисканата оставка е изказването на Велчев при обсъждането на проекта на ЗИД на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица. Този законопроект бе внесен от народни представители от ДПС и засяга ранените в мирни протести срещу комунистическия режим.
„Въпросът не е в материалната страна на реабилитацията. Искаме възстановяване на справедливостта, става въпрос за морален акт и хуманно отношение към пострадалите, които, отстоявайки правата си, докараха демокрацията в България“, подчерта Мустафа Карадайъ.
Според председателя на ДПС думите на  Красимир Велчев са ксенофобски, насаждат омраза, разделение и противопоставяне в обществото. „Точно тази комиисия – по правата на човека, не може да бъде ръководена от лице, което загърбва европейските ценности и поставя под риск стабилността на държавата и единството на нацията“, каза още той.
Мустафа Карадайъ заяви още, че ГЕРБ има шанса да докаже, че действително споделя европейските ценности, с изразяването на категорична позиция по отношение на Велчев. 
В противен случай – маските падат и се показва истинското лице на ГЕРБ – коалицията им с националистите е идейно и ценностно базирана на национализма и ксенофобията. А европейската реторика, която използват,  е присвоена за целите на национализма.“, каза в заключение председателят на ДПС Карадайъ.
На пресконференцията присъстваха и повече от 50 гости – представители на ДПС в община Айтос, на чело с председателя на Общинския съвет на ДПС Ружди Хасан.
Сред гостите беше и многократният шампион, националният състезател по борба Лютви Ахмед, който сподели, че не само ние от ДПС, а всички имат морален дълг към борците срещу тоталитаризма. „Ние дължим демокрацията на тези герои“, каза още шампионът.

През изминалата седмица евродепутатът от АЛДЕ Неджми Али взе участие в делегация на Комисията по Бюджетен Контрол на Европейския парламент в Унгария

В качеството си на Координатор на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Комисията по Бюджетен контрол на ЕП, Неджми Али взе участие в делегация на официална визита в Унгария от 18 до 20 септември 2017 г. Посещението и срещите в Европейския Институт по иновации и технологии (ЕИТ) бяха от изключително значение, имайки предвид, че евродепутатът бе Докладчик за освобождаване от отговорност на Института за 2015 г. По време на разговорите бе поставен акцент върху изпълнението на препоръките на Специалния доклад на Европейската сметна палата, а положените усилия и ангажираността на ЕИТ бяха приветствани.

В последния ден от визитата бе проведена пресконференция. Членовете на делегацията благодариха на унгарските домакини за сътрудничеството и пожелаха дългосрочно партньорство, като подчертаха значението на структурните и инвестиционни фондове за Унгария и нейното население. Делегацията обърна специално внимание на разходите за селско стопанство, като постави акцент върху високото ниво на грешки при директните плащания. Членовете на делегацията проследиха внимателно проблемите възникнали при възлагане на обществените поръчки.

Една от целите на делегацията бе използването на средствата по Кохезионния фонд и по-специално степента на изпълнение на финансираните проекти. Крайната цел - проверка с намерение да се установи дали тези проекти допринасят за целите на програмата ЕС 2020 по отношение на осигуряване на работни места и постигане на климатичните цели.

Делегацията имаше възможността да посети няколко от реализираните проекти: Метро линия 4, Сърцето на Будапеща, Жп. линията в долината Вал, винарната Бодри Принцезет, туристическата инфраструктура Бая, Музикалната Академия Ференц Лист. По време на тридневното посещение членовете на Комисията по Бюджетен контрол на ЕП проведоха редица срещи - с Главния прокурор на Унгария Питър Полт, с представители на гражданското общество (с които имаха възможността да обсъдят различните аспекти на трудностите при усвояване на европейските фондове в Унгария), с г-н Ференц Такач - Държавен секретар по Европейски въпроси на Унгария, с г-жа Естер Виталиос - Държавен секретар по Европейско развитие и инвестиции. Ползотворни бяха и проведените официални срещи на делегацията в Държавната Сметна палата на Унгария.

European Institute of Technology

Meeting with civil society

Meeting with Secretary State for EU Affairs and State Secretary for EU Developments Investments

Metro Line 4 project Budapest

Val Valey light railway

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност