Интервюта

Халил Летифов: Трябва да направим активна кампания за евроизборите и да обясним на хората, че евроскептицизмът не води до нищо добро

Халил Летифов, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Европейските и местните избори.

    Халил Летифов подчерта, че изборите за ЕП са изключително важни, защото решенията, които се вземат от него, влияят пряко на нашия живот. Той продължи, че е важно да се направи активна кампания, в която да се обясни на хората, че евроскептицизмът няма да доведе до нищо добро. Трябва да се получи съревнование на политики и да се обясни как ние активно да участваме във вземането на решенията в ЕП и ЕК. „Разбира се България е малка, но това не означава, че нашият глас не може да се чуе и че ние не можем да влияем на вземаните решения там. От тази гледна точка ние ще вземем принципни позиции за избор на наши кандидати на Централен съвет, които да отговарят в тази посока, първо на очакванията на нашите избиратели и да бъдат адекватни на ситуацията в Европа в момента! А що се отнася до това дали сме готови за тези избори – смятам, че сме готови от 4-ти януари 1990 г. за избори, но ще подходим и към този, и към останалите вотове през годината достатъчно отговорно, защото става въпрос за съдбините на българските граждани!“, категоричен беше народният представител от ДПС.

   Халил Летифов изрази надеждата си местните избори да се проведат в една по-нормална среда, но този път ще се трасира от евровота. Затова е важно участието на българските граждани, защото страна това може да задълбочи политическата криза, да преразпредели тежестта на политическите партии, да зададе нов модел или да даде знак за промяна.

Управляващата коалиция.

    Халил Летифов заяви, че сме завършили 2018 г. със скандали и започваме новата година отново със скандали. Не се решават из основи поставените големи проблеми. Няма реформи, няма и желание от управляващите за разговори, за да се изгради една обща принципна позиция по политиката на доходите. „Ако не намерим подхода да вземаме решения в името на гражданите и на държавата, ако не пренебрегнем своя партиен егоизъм, смятам, че това статукво в този му вид ще се запази – за всеки по малко без реформи, без лъч надежда в бъдещето и какво казва почетният председател обричаме още едно поколение на бедност! А това според мен е провал на политическата класа!“, категоричен беше народният представител.

Обвиненията към ДПС, че неофициално подкрепя ГЕРБ.

    „Напоследък има доста обсъждания на вашето поведение като официална опозиция и неофициален участник във властта чрез подкрепата, която давате доста активно на ГЕРБ. Как да разбираме тази ваша двойнствена позиция?“, попита водещата Клара Маринова. Халил Летифов отговори, че всъщност няма нищо двойнствено в позиция на ДПС. Той подчерта, че ДПС е партия на 29 години и са имали своите ценности много преди да се появят ГЕРБ и „Патриотите“ в сегашния им вид. „Така че по отношение на евроатлантическата ценности преди 29 години още от зората на демокрацията г-н Доган е трасирал пътя на България и на ДПС! Сега, когато ние отстояваме нашите ценности, да ни се вменява, че ние работим за и подкрепяме ГЕРБ ми се струва, че е по-коректно да се каже, че ГЕРБ подкрепя ценностите на ДПС тъй като това сме го заявили много преди те да се появят!“, категоричен бе народният представител. Той добави, че ДПС не може да изневери на своите ценности и когато едно или друго гласуване е на базата на тези ценности и програма Движението не може да изневери на нея, без значение коя партия е отсреща. ДПС е предвидима партия извън популисткото поведение, което все по-често се наблюдава.`

   „Това Ваше обяснение е справедливо, но то не обяснява защо и по други въпроси, покрай евроатлантическите ценности, вие отстоявате с позиция близка или почти сходна с тази на ГЕРБ?“, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й обясни, че ДПС разполага само с 25 народни представители, което е доста под необходимото мнозинство за приемането на закони. Движението обаче също иска да прокарва своите законопроекти, затова търси подкрепа от една или друга партия. Той даде пример с плоския данък, тази политика е наложена от управление, в което ДПС е участвало и то държи на нея, а това, че ГЕРБ също подкрепят плоския данък е съвсем друг въпрос и не означава, че има някакво съглашателство. „Няма как да изневерим на наши принципни позиции само заради това, че и друга партия ги подкрепя!“, категоричен бе Летифов.

Потенциалните коалиционни партньори на ДПС.

    Халил Летифов заяви, че наистина е хубаво да се обясни още преди изборите по какъв начин и на какви принципи ДПС биха направили коалиция. ДПС подготвя своята програма за ускорено и догонващо развитие, ще я постави на масата и очаква да види кои политически сили ще я припознаят. Той припомни думите на почетния председател, че страната ни трябва да има поне 6% икономически растеж, за да догонва средноевропейското ниво. „Ако ние не намерим тези основни моменти на допир, ако ние не можем да изготвим такава програма и такива цели, значи не може да има и коалиционна политика там. Така че нашето условие е това, тези, с които можем да намерим допир в тази посока ние сме отворени да работим, оттам нататък кой ще седне насреща ще каже българският народ!“, подчерта народният представител.

   „Аз разбирам тази ваша позиция, но някак трудно ще се получи коалиция с БСП, защото имаше периоди, в които обективно се твърди, че вие сте ги предали, говоря за управлението на Орешарски. От друга страна, ако ГЕРБ запазят своите коалиционни отношения с ОП пак няма как да се получи коалиция. В тази ситуация вие какво ще правите?“, попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че в момента сме свидетели на едно безвремие, което не може да продължава и хората ще дадат една или друга посока. Оттам нататък на всеки ще се наложи да се адаптира според това, което е отредила волята на българския народ. „А по отношение на предателството, смятам, че през годините ДПС е била най-предвидимата и последователна партия!“, категоричен бе Летифов.

Приоритетите на ДПС през 2019 г.

    Халил Летифов заяви, че всички области от обществения живот трябва да бъдат приоритетни, защото навсякъде са спрели реформите и резултатите не са никак добри. Той припомни, че вотът на недоверие, предложен от ДПС, е бил на тема здравеопазване. В тази област всяка година увеличаваме обществените средства, но услугата, която получават българските граждани, става все по-лоша. „Не по-различно е в сектор „сигурност“, не по-различно е в образованието. Виждаме какво е положението и в транспорта при така създалата се ситуация с така наречения пакет „Макрон“. Но няма сфера, в която да не се налагат реформи и те да се направят с едно широко обществено доверие, с дебат и консенсус, така че да се върви в тази посока, без значение кой ще управлява, но тази посока да се следва в интерес на обществото!“, завърши Халил Летифов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 24 януари 2019 година.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност