Централният съвет на ДПС задължава Централното оперативно бюро /ЦОБ/, областните и общинските съвети, всички структури на партията, народните представители, евродепутатите и представителите на движението в местната власт да водят политика на демонтаж на коалицията с националистическите партии. Това решение е взе на днешното си заседание съветът, съобщи на пресконференция председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. За осъществяване на този "демонтаж" представителите на ДПС ще използват всички позволени демократични, политически и парламентарни средства, включително и вотове на недоверие към правителството.
   "Участието на националистите във властта е шамар върху демократичното лице на България, минира европейското бъдеще и е заплаха за стабилността на страната. Езикът на омразата, омразата в действие и агресията са на власт", заяви Карадайъ. По думите му ГЕРБ подражава на националистите. Загробването на ГЕРБ не е наш проблем, но тяхната политика и поведение загробват държавата, посочи той. Според него демокрацията и стабилността в страната са под заплаха и това изисква спешни действия. Време е за решителни действия за изваждането на националистите и на всички, които са с тях, от властта, подчерта Карадайъ.
   Карадайъ уточни, че следващата седмица ще водят разговори с БСП за евентуален вот на недоверие към правителството. За нас не стои въпросът за сближаване с кой да е, ситуацията в страната е тревожна и трябва да преодолеем този проблем, за да вървим напред като държава, коментира той. Преформатирането на властта е неизбежно, дали чрез предсрочни избори или по друг начин, то е задължително, каза още Карадайъ. По думите му европредседателството не може да е алиби за коя да е власт, още по-малко за власт с участието на националисти.
   Централният съвет на ДПС реши още ръководството и съответните представители на Движението да поставят в дневния ред на годишното заседание на АЛДЕ през 2018 г. следните приоритети - повече Европа на съединението, мястото и бъдещето на Балканите по модела на българския етнически модел, превръщането на Европа, Балканите и България в зона, свободна от национализъм и радикализъм.
   В отговор на въпрос за почетния председател на ДПС Ахмед Доган Карадайъ заяви, че той е участвал на вчерашно заседание на председателския съвет на Движението, което е продължило четири часа и половина.

(БТА, 03.11.2017г)

 

 

 

 

Печат