Европарламент

Докладът на Кючюк за Северна Македония беше гласуван с голямо мнозинство

Евродепутатът призовава за намиране на компромис по пътната карта с България, за да се рестартира процеса по евроинтеграцията и да се свика първата междуправителствена конференция, възможно най-скоро

Вчера ЕП гласува доклада на Илхан Кючюк за Северна Македония с 558 гласа „за”, 70 „против” и 59 въздържали се.

По-рано през деня евродепутатът Илхан Кючюк представи доклада си за Република Северна Македония, в който обективно са отразени както положителните, така и негативни тенденции  в страната през последните години.

Европейският парламент одобри с внушително мнозинство „Доклада Кючюк“, настоявайки за политическа воля за диалог и устойчиви промени за провеждане на първата междуправителствена конференция със Северна Македония, след решението на Европейския съвет от края на миналата година, което се оказа болезнено за Западните Балкани.

Докладът за Северна Македония акцентира върху постигнатия напредък и трудностите, но отбелязва и нуждата от по-задълбочени и устойчиви реформи в прозрачността на публичната администрация, борбата с корупцията, върховенството на закона и демокрацията.

В пленарна зала и по време на пресконференция на Европейския парламент, Кючюк подчерта, че Европа е успяла да докаже, че застава зад своите партньори. По думите му мобилизирането на 3,3 млрд. евро за страните от региона за справяне с последиците от пандемията е ясна демонстрация на европейска солидарност, която от доста време е поставяна под съмнение.

В изказването си евродепутатът споменa и затрудненията свързани с кризата с пандемията от COVID-19, както и отношенията между България и Република Северна Македония.

„Надявам се, че Северна Македония и България ще възобновят конструктивния диалог по висящите двустранни въпроси, с цел постигане на устойчиви резултати. Постигането на компромис относно план за действие с конкретни мерки, чието изпълнение да се оценява редовно в съответствие с Договора за приятелство, ще рестартира процеса и ще позволи на Съвета да свика първата междуправителствена конференция възможно най-скоро. Убеден съм, че допълнителни забавяния ще накърнят достоверността, обективността и надеждността на процеса на присъединяване. Изграждайки доверие заедно, изграждаме и общото си европейско бъдеще. Защото сега, повече от всякога имаме нужда от мостове, които ни обединяват, отколкото стени, които ни разделят ”, заяви Кючюк.

Евродепутатът изтъкна, че докладът му е обективен и е изготвен на база реалните резултати, постигнати от страна на Северна Македония, добавяйки, че „страната демонстрира приемственост в ангажимента си към европейския път и разбирането за необходимостта от прилагане на стабилни и приобщаващи демократични реформи за укрепване на демокрацията и върховенството на закона и за подобряване на атмосферата на взаимно доверие.“

В заключение евродепутатът призова политическите партии да се въздържат от използване на националистически и провокативни изказвания и да работят конструктивно в името на общата европейска кауза.

 

Цялото видео от представянето на доклада за Северна Македония можете да намерите тук.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност