Европарламент

Искра Михайлова: Дигитализацията и иновациите ще ни помогнат за опазване на културното наследство на България и Европа

Евродепутатът от ДПС /„Обнови Европа“ Искра Михайлова организира видеоконференция посветена на предизвикателствата и възможностите за дигитализацията и иновациите на културното наследство, в която участие взеха Комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж – Мария Габриел, председателят на Комисията по културата  и медии в Народното Събрание – Вежди Рашидов, Министърът на Културата - Боил Банов, Зам. Председателят на БАН - Чл.-кор. Проф. Васил Николов, Председател на НСОРБ и кмет на община Велико Търново, Инж. Д-р Даниел Панов, представители на неправителствени и международни организации и на научната общност в областта на културата в страната. 

„Идеята за тази конференция се породи още по време на изслушванията на комисари миналата година, когато стана ясно, че един от основните приоритети на ЕК в този мандат ще бъде дигитализацията, чрез която да модернизираме и направим по - по-конкурентоспособни всички сектори на европейската икономика. Отражение на този приоритет е както включването на дигиталната трансформация и в Работната програма на Европейската комисия, в предложението за нова Многогодишна финансова рамка и в амбициозния План за възстановяване, така и подкрепата за гъвкава, ефективна и финансово обезпечена политика на дигитализация от страна на Европейския парламент. Дигитализацията е основен приоритет на групата „Обнови Европа“, като преди дни одобрихме своята политическа позиция за ролята на културата за възстановяването на Европейската икономика и значението на дигитализацията и иновациите за валоризиране на културното наследство и развитие на туризма“ - изтъкна българският евродепутат.

„Целта на проведения днес дебат бе да чуем позицията на националния законодател, на изпълнителната власт, научните среди, международните организации в областта на културното наследство, академичните среди, на библиотеките, на местните власти, като обсъдим и обменим опит относно дигитализацията на паметници на културата, опазването, експонирането, валоризирането и дигитализирането на културното наследство и чуем представяне на европейската перспектива за възможности за дигитализация и иновации в областта на културното наследство от Комисар Габриел. Убедена съм, че днешната ни дигитална среща ще бъде полезна за очертаване на мерките и възможностите, които ще допринесат за това българското културно наследство да намери своето място в дигиталното пространство за културно наследство на Обеднена Европа като ключов елемент в развитието на България.“ – допълни Михайлова.

„Това, че в организирания днес дебат е представен и гласът на Европейския парламент и на Комисията, на Министерство на културата, на Народното събрание – на БАН, на Националното сдружение на общините и на културно-научните институции е от особена важност, тъй като само когато работим заедно можем да изградим истинска екосистема на културното наследство“ – изтъкна българският еврокомисар. 

„Културното наследство е душата на Европа, то е нашето ДНК. То е и преимущество - на първо място, имаме изключително богато културно наследство. На второ място, според Евробарометър 80% от европейците считат, че културното наследство е важно за тях. Културата и културният туризъм са и икономически важни, затова трябва да използваме всички възможности за по-иновативна икономика в областта на културното наследство и туризъм. Убедена съм, че пътят към възстановяването от настоящата криза минава през културата, която е не само неизчерпаем източник на увереност и гордост, но и на работни места и напредък за всеки един регион на Европа.“, подчерта комисар Мария Габриел.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност