Европарламент

Искра Михайлова: Трансатлантическото сътрудничество е от ключово значение за постигане на амбициите на Зелената сделка

Над 100 европейски лидера се присъединиха към позиция, съдържаща призив за засилено трансатлантическо сътрудничество и общи действия в борбата с климатичните промени. Коалицията в подкрепа на призива включва членове на Европейския парламент от четири политически семейства, сред които заместник-председателят на „Обнови Европа“ от делегацията на ДПС – Искра Михайлова, над 50 ръководители на компании, 17 асоциации, организации и конфедерация на синдикати, включваща членове от над 90 национални организации и тинк-танкове.

Над 100 европейски лидера се присъединиха към позиция, съдържаща призив за засилено трансатлантическо сътрудничество и общи действия в борбата с климатичните промени. Коалицията в подкрепа на призива включва членове на Европейския парламент от четири политически семейства, сред които заместник-председателят на „Обнови Европа“ от делегацията на ДПС – Искра Михайлова, над 50 ръководители на компании, 17 асоциации, организации и конфедерация на синдикати, включваща членове от над 90 национални организации и тинк-танкове.„Макар и конкретните енергийни и индустриални предизвикателства, пред които са изправени САЩ и ЕС да имат своите отличителни белези, споделено е, с новата президентска администрация, осъзнаването на нуждата да предприемем незабавни действия срещу климатичните промени. Споделяме и общата грижа, за това преходът към въглеродна неутралност да е справедлив и приобщаващ за нашите граждани и бизнес.Движението за права и свободи винаги е отстоявало визията за силно трансатлантическо сътрудничество с оглед отстояване на българските и европейски приоритети на глобалната сцена. Този подход е особено важен сега - защото Европа не е изолиран остров и само в условията на съвместна работа и равнопоставена конкурента среда в международен план, можем да осъществим ефективен зелен преход, ниско-емисионна мобилност, обновяване на жилищния фонд и да постигнем амбициите на Зелената сделка в името на по-добро качество на живота на следващите поколения“, подчерта евродепутатът Искра Михайлова.

Съвместната позиция приветства ангажимента на администрацията Байдън-Харис да поднови усилията срещу климатичните промени и завръщането на САЩ към Парижкото споразумение за климата. „От двете страни на Атлантическия океан споделяме една и съща цел: постигане на въглероден неутралитет до 2050 г. Съюзът между САЩ и Европа е от съществено значение за справяне с изменението на климата и за осигуряване на справедлив и устойчив преход. Заедно съставляваме около 25% от глобалните емисии на CO2 и 40% от глобалния БВП. Представляваме пазар от 800 милиона души. САЩ е един от най-големите търговски партньори на Европа. Само работейки заедно, можем да осъществим промяна. Глобалният преход, от който се нуждаем, никога няма да се случи, ако не го направим правилно...Това десетилетие ще бъде ключово за борбата с изменението на климата. Климатичната криза няма политическа окраска, няма граници или ваксина, която да възпре въздействията й. Ние, европейските политически лидери, изпълнителни директори, бизнес организации, профсъюзи и тинк-танкове, призоваваме Съединените щати да изпълнят своите амбиции, като приемат климатична цел за намаляване с поне 50% емисии на парникови газове до 2030 г. Можем да надграждаме върху дългата ни обща история и върху тази новосподелена визия за създаване на глобално движение и трансформация на нашите общества към нов модел на просперитет.“, посочва текстът.

Линк към призива за трансатлантическо сътрудничество в борбата с климатичните промени: Call to action - Let's meet our ambitions on both sides of the Atlantic to fight against climate change.docx - Google Docs

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност