Интервюта

Адлен Шевкед: НОИ-Кърджали заличава трудова дейност престъпвайки закона

Очаква се социалният министър да назначи проверка за „порочна практика в НОИ-Кърджали“ стана ясно от заседание на парламентарната социална комисия. Подадени са оплаквания, че инспектори от териториалното поделение на НОИ организират анкети на работодатели.

В тях се съдържали въпроси като това къде се обявяват свободни щатове, каква дейност извършва съответно дружество и къде я развива, искано е да се опише процедурата по назначаване по трудово правоотношение и др.

"Провеждането на подобни анкети нямат нищо общо с КСО и не попадат в ангажиментите на НОИ", заяви Адлен Шевкед, народен представител на ДПС от Кърджали. В следствие на тази практика на лица са им били ограничавани правата, свързани със социалното законодателство.

Шевкед допълни, че съответната практика е въведена още преди 2 години. Обясни, че от териториалното поделение на НОИ си позволяват да решават дали един човек е извършвал трудова дейност или не. Тя посочи, че на база това се отказват не само изплащания на обезщетения, не се признава трудов стаж и се заличават данни в НАП:

"С информацията, която подадохме към министър Гьоков ние сигнализираме за неуредици и неспазване на закона, според нас, от страна на НОИ-Кърджали. Териториалното поделение в стремежа си да откаже дългосрочни или краткосрочни обезщетения се произнася незаконосъобразно относно това дали дадено лице е извършвало трудова дейност или не. Това не е от компетенциите на НОИ",  казва Шевкед

В Кодекса за социално осигуряване (КСО) са упоменати правомощията на НОИ, как да извършват проверка и какви констатации трябва да направят. От 2019 година процесът е доста продължителен и имаме много оплаквания от фирми и самоосигуряващи се лица, на които им се отказват обезщетения поради причина, че те не са извършвали трудова дейност, казва възмутено народния представител.

"Проблемът за нас е огромен, защото на отказаните лицa им се заличават данните и по този начин не им се признава осигурителен и трудов стаж. Заличават им се данните в НАП по нареждане на НОИ-Кърджали. По този начин тези хора нямат принос към социалната система. По този начин ние губим приходи а тези хора губят право за пенсия, понеже не им се признава стажа."

По неофициална информация на седмица на 7 до 10 лица им се заличават данните, каза още Адлен Шевкед, като подчерта, че това се отнася както за самоосигуряващите се, така и за работещите по трудови правоотношения.

"В понеделник бях в Кирково, където бях посетена от хора на които им се отказват обезщетения по невъзможни начини. Основната теза на НОИ-Кърджали е, че това лице не е извършвало трудова дейност. Който поиска да му се изплати обезщетение се прави всичко възможно да му се откаже това обезщетение. Отказът е под предлог, който не е в компетенциите на НОИ", казва в заключение Шевкед.

Същевремено министър Гьоков обясни, че нито той, нито предишният социален министър са подписвали подобна заповед която дава на НОИ подобни правомощия.

Цялото интервю на Ангел Шенков с Адлен Шевкед чуйте от ТУК.

(БНР, 20.01.2022)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност