Интервюта

Доц. Петър Чобанов: Управляващите трябваше да подходят различно към избора на гуверньор. Неуспешната емисия по дълга може да повиши лихвите за бизнеса

Управляващите трябваше да подходят по по-различен начин към процедурата по избор на шеф на БНБ. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" на БНР народният представител от ДПС и член на Бюджетната комисия в НС доц. Петър Чобанов, бивш финансов министър.

Още при старта на процедурата предупредих управляващите, че трябва да подходят сериозно. БНБ е основна институция по пътя към присъединяването към еврозоната, каза доц. Чобанов. И обясни:

"Трябваше да предложат или да търсят някакво обсъждане, без оглед на това кой е управляващ, кой е опозиция, а с цел да се излъчи авторитетна кандидатура и да не станем свидетели един път на практика да бъде прекратена процедурата, без да се излъчи кандидат. Сега виждаме, че имаме двама кандидати, които не срещат необходимото мнозинство от гледна точка на авторитета на институцията. Хубаво беше да не избираме кандидат със 122 гласа примерно, а да сме наистина убедени, че това е изборът, който в следващите шест години трябва да ръководи институцията БНБ. Но отношението към този въпрос очевидно беше като към много други проблеми в самата коалиция. Те се сблъскват с проблемите, без да имат решение и следва това, което виждаме – неразбории, вътрешни конфликти, които не допринасят с нищо за развитието".

След обсъждане в ръководните органи на партията ДПС ще вземе решение до дни дали да подкрепи един от двамата кандидати и кой да бъде той или да не подкрепи нито един от тях. Ако не успеем да се убедим, че един от двамата кандидати притежава необходимите качества да бъде гуверньор на БНБ, ние може и да не подкрепим никого, каза доц. Петър Чобанов.

Кандидатите изложиха своите концепции, но при г-н Гюров останаха теми, които предизвикват още повече въпроси, отколкото отговори. Той, например, се усъмни в стабилността на валутния курс в страната. Независимо, че и двамата кандидати декларираха, че ще се стремят към този валутен курс, който е в момента, Гюров спомена, че имаме политически и валутен риск, което бе малко изненадващо. Не е добре да се правят такива изказвания, тъй като може да наруши финансовата стабилност в страната, категоричен бе финансовият експерт на ДПС.

Той коментира възможно ли е повишаването на лихвените проценти на банките и при какви условия може да се случи това.

БНБ има роля по отношение на един фактор, който може да повиши лихвените проценти и за съжаление сме на път да бъде реализиран. Това е политиката по държавния дълг, заяви доц. Чобанов. И обясни: "Виждате какво се случи вчера с емисията, която Министерство на финансите реши да не удовлетвори заявките на тези, които трябваше да купят дълга. Оттук нататък е ясно, че лихвените проценти по този дълг започнаха да се покачват.".

Самата стратегия на МФ е изключително неправилна. Те тръгнаха от по-кратки по продължителност емисии да вървят към по-дълги и дивяхме какво се случи с по-дългата емисия. Тя не беше одобрена от пазара. Сега се връщаме отново към по-кратна емисия, което допълнително ще вдигне лихвите и ще създаде проблеми по набавянето на средства, каза финансистът.

Лихвените проценти могат да се повишат по линия на бизнеса, който да се наложи да плаща повече за своите инвестиционни проекти, което в тази трудна ситуация в момента наистина е нежелано развитие. Би трябвало да го предотвратим, категоричен бе доц. Чобанов.

За съжаление, в момента не виждаме конкретни действия за овладяване на инфлацията в страната, даде оценката си народният представител от ДПС. Ние се опитваме с наши предложения и идеи да покажем как може да се помогне на хората. Такава бе идеята да се дадат помощи на хората, които се отопляват с дърва. Най-голям процент български семейства го правят, а това са допълнителни разходи, които те са поели. Бедните наистина трябва да бъдат идентифицирани като най-уязвимите групи и да бъдат подпомогнати, коментира още Чобанов.

Инфлацията, за съжаление, по начина, по който се развиват нещата, не можем да видим докъде ще се спре и поради външни и поради вътрешни фактори, каза той. И даде прогноза докъде може да стигне тя.

Видяхме, че инфлацията, според цените на стоковите тържища на храните достига близо 30%. Огромна е вероятността тя да се пренесе и върху потребителските цени. Освен това цените на производител на вътрешния пазар са нараснали с 40%. Ако това също се пренесе върху потребителските цени, допълнително ще ги увеличи. Към момента няма стройна стратегия от страна на правителството как да реагира в тази ситуация. В земеделието независимо от призивите на животновъдите да им се помогне, не виждаме реакция нито по отношение на торовете, нито по отношение на фуражите, заяви още доц. Петър Чобанов.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност