Интервюта

ДПС внася предложение за осигуряване на средства за компенсация на бизнеса и подпомагане на общините

Управлението на държавата не е ангажирано сериозно с енергийната криза. Това заяви зам.-председателят на парламентарната Комисия по енергетика Рамадан Аталай, член на ЦОБ на ДПС, в предаването "Лице в лице" по bTV.

Инфлацията върви много сериозно, очаквах управляващите да въздействат по нормалния начин върху ценовия растеж на енергиите. Те не го направиха“, подчерта Аталай. И съобщи: "Днес ДПС внесохме решение как и по какъв начин може тази непредвидима печалба и от зелената енергия да се акумулира във Фонда за енергийна ефективност, откъдето да се компенсират онези предприятия, които все още не са начислили върху продукцията си цената на електроенергията. И особено да подпомогнем общините, старческите домове, болниците, да създадем на обществото сигурност за получаване на енергия. Хората да са спокойни, че от енергията няма да идва инфлацията, а от външните фактори, които не зависят от нас.".

„Войната е трагедия. Светът се променя. В новия световен ред нашите управляващи не се вписват отникъде. Те не знаят как да придвижат България една крачка напред“, коментира Рамадан Аталай. Той бе категоричен: „В момента не можем без онези количества газ, които получаваме от нашите контрагенти. Трябва да намалим енергията, която ще ползваме, тази която ще внасяме и така да децентрализираме и диверсифицираме нашите доставки през Гърция и през Турция.“.

Така Рамадан Аталай отговори на въпроса възможно ли е веднага да кажем: Край, няма да вземаме повече руски газ?

В съзнанието на определени политици сигурно е възможно, особено онези, които не се занимават с енергетика, каза Аталай. И обясни: "На 8 март ЕК излезе с решение за съвместни европейски действия за сигурност и устойчивост на доставката на енергиите в съответните държави, включително да се направи така, че обществото да има достъпна цена на електроенергията. Имайки предвид всичко, което ЕС предлага, трябваше нашата страна да пристъпи към определени действия, които са необходими. Те са описани в 10 крачки в решението на ЕК. За съжаление, тогава се установи, че ЕС няма как веднага - до 2030 г., да спре доставката на енергийните суровини от Русия. Единствено нашият вицепремиер прецени, че сутрин рано, ако каже нещо бомбастично, хората ще му обърнат повече внимание. И заяви: Спираме газа от Русия, в края на година свършва договорът ни и ние няма да го продължим. Това е недалновидно. Това означава, че процесите в енергетиката не се познават в дълбочина. Не са направени съответните анализи и стратегии за дългогодишно развитие на енергетиката. И затова вече си позволих да кажа, че г-н Асен Василев не трябва да се занимава с енергетика.".

Тези хора във властта управляват емоционално. А емоцията не е добър съветник, особено когато става въпрос да осигуриш бъдещето на нацията си от гледна точка на ползването на енергия, подчерта Рамадан Аталай.

Той изтъкна, че е особено важно да бъдат подпомогнати хората по най-бързия начин да се санират блокове, еднофамилни и многофамилни къщи, за да може да намалим ползването на енергия. Всички сметки от предишните години показваха, че ако си направим както трябва санирането, на нас няма да са ни необходими около 2000 мегавата базови мощности. Обществото няма да ги ползва, защото ще сме намалили с 30% ползването на енергията, подчерта енергийният експерт на ДПС.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност