Интервюта

Д-р инж. Хасан Азис: Община Кърджали е първенец у нас с въвеждането на електронна платформа за комуникация с гражданите

Община Кърджали е първенец у нас с въвеждането на електронна платформа за комуникация с гражданите. Вече са налице промените в няколко общински нормативни акта, поискани пряко от гражданите. Това заяви в интервю за Програма „Хоризонт“ на БНР кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Ацис, зам.-председател на ДПС и зам.-председател на УС на НСОРБ.

За всяка община е важно да има комуникация с гражданите по всички възможни канали. Затова през март 2020 г., паралелно със срещите с общинското ръководство, администрация, и общинския съвет, община Кърджали даде още една възможност за активна гражданска комуникация и участва в конкурс по проект „Вход за граждани – Форум гражданско участие за подобряване на обществените консултации в общините“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, по линия на ФМ на ЕИП, обясни д-р Азис.

Основната цел на проекта е гражданите да имат по-силно участие в местното управление.

Така община Кърджали стана първата българска община, внедрила иновативна форма за комуникация с гражданите чрез онлайн портал за обществени консултации CONSUL. Тя представлява дигитална платформа за гражданско участие.

Платформата е най-широко използваният подобен инструмент в света, въведен за употреба в 130 публични администрации в 35 страни, базиран е на софтуер с отворен код, и носител на редица международни награди.

Това е и най-големият световен проект за цифрова демокрация, категоричен бе кметът на Кърджали.

Благодарение на работата на екипа по проекта от общинска администрация, експертите от Форум гражданско участие и Български център за нестопанско право, както и партньорите ни от сдружение „Инициатива за развитие - Кърджали решава“, платформата за онлайн обществени консултации „КЪРДЖАЛИ ЗА ТЕБ“ вече работи. Наред с това, Общински съвет - Кърджали прие Наредба за провеждане на обществените консултации, която дава възможност за тяхното структурирано и качествено организиране - още един признак, по който общината се нарежда сред малкото първенци в България, каза д-р Азис.

Когато става въпрос за електронен диалог с гражданите, ние търсим комуникация с по-младите, които са много по-активни в интернет пространството, а не се включват в традиционните форми на диалог, коментира той.

И заяви: "Благодарение на тази платформа имаме и първите резултати: промяна в няколко много важни нормативни акта – за удостояване с почетно звание на гражданин на общината, но и в диалог с младежите на града стигнахме до идеята за нов вид стипендия в Кърджали за младежи–пълни сираци, която също озаглавихме „Кърджали за теб“.

Община Кърджали е една от малкото в България, която в последните 15 г. отпуска стипендия на определени граждани - досега давахме едногодишна минимална работна-стипендия за изявени наши ученици, а сега по искане на гражданите чрез онлайн платформата CONSUL разширяваме обхвата на стипендиантите.

Един от важните документи, които предстои да бъде обсъден, е Планът за интегрираните развития на общината, като в Платформата гражданите вече дават своите визии за развитие на местните общности. Практиката сочи, че гражданите са активни, когато дефинираме проблеми, които ги касаят пряко. Вярвам, че с активен диалог заедно можем да градим Кърджали!".

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност