Интервюта

Д-р Хасан Адемов: Бюджет`2022 трябва да подкрепя най-уязвимите групи

Философията на този бюджет трябва да бъде подкрепа за най-уязвимите групи. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ народният представител от ДПС д-р Хасан Адемов, зам.-председател на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика.

По темата с допълнителните плащания, свързани с ковид, д-р Хасан Адемов уточни, че в законите, които касаят тази добавка, е записано, че докато продължава извънредната обстановка, плащанията ще продължават.

"Дали това ще продължи и след този период или не, решава Министерски съвет", уточни д-р Адемов.

До края на юни ще продължат анализите дали ковид добавката да влезе в размера на пенсиите и с какви инструменти може да стане това, съобщи народният представител от ДПС. И уточни, че има няколко варианта това да се случи. Според него сложният баланс между отделните секторни политики трябва да бъде постигнат преди внасяне на бюджета в НС.

"Тези, които протестират, имат своите основания, но политиката по доходите не трябва да бъде на парче, а осмислена предварително и съгласувана", категоричен бе д-р Адемов.

"В рамките на този бюджет има сериозни разходи под съмнение - 8,2 млрд. лв. за инвестиционни разходи. Как ще се случи реализирането на тези инвестиционни разходи, оттам може да има възможности за икономии. Но управляващите ще имат големи проблеми ако продължат да работят така - този, който протестира, му даваме пари", смята д-р Адемов.

Той допълни, че се предвижда дефицит от 5,9 млрд. лв.

"Ако прибавим и 3 млрд. лв., които бяха прехвърлени в набирателните сметки на различни ведомства, дефицитът става близо 9 млрд. лв., което е изключително притеснително. Предвиждаме дефицит при ръст на БВП от 4,8%", уточни зам.-председателят на социалната комисия в НС.

Според него е притеснителен както темпът на нарастване на дефицита, така и на дълга - 24% спрямо БВП.

Д-р Хасан Адемов прогнозира, че в следващите години трудно ще се върнем към балансираните бюджети.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност