Интервюта

Илхан Кючюк: ДПС формира българската позиция в подкрепа на Украйна. Посещението на Зеленски има огромно значение за страната ни

Безспорно, посещението на президента Володимир Зеленски има огромно значение за България като страна, и за Европейския съюз. Това коментира лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк в сутрешния блок на Нова тв.

Това посещение е много важно и за ролята, коато България трябва да играе през следващите години, да не кажа и десетилетия, допълни той.

Вече не може да има сядане на два стола. България трябва да бъде, и е крайно време да се случи, компетентен член на ЕС, лоялен в организациите, в които членува. Тоест ние не можем да говорим на различни гласове. Идеята, че трябва да бъде изградена обща национална консенсусна позиция в НАТО и в Европейския съюз е абсолютно наложителна, категоричен бе Кючюк.

Ние излъчвахме много пъти разнопосочни сигнали. Нека да припомня някои от случаите - за Северна Македония, когато имахме едно абсолютно разединено правителство. По темата с Украйна също не бяха много постоянни. Едни  казваха – да, трябва да се помага, защото те са жертва, други казваха – не, това е някакъв конфликт, който трябва да се реши между тях, тоест - между агресора, Руската федерация и жертвата, Украйна. Това не може да продължава така, каза Илхан кючюк.

И аз съм удовлетворен от факта, че усилията, които положи ДПС в различни измерения, най-вече с основополагащата декларация и с позицията, изразена още преди две години, вече се превръщат в политика на нашата страна и решенията се вземат в парламента, категоричен бе Илхан Кючюк.

Много е важно след толкова дълго отсъствие да осъзнаем факта, че ние сме парламентарна република. И всички важни решения трябва да бъдат дебатирани и вземани в парламента, подчерта Кючюк. И изтъкна, че лидерството се проявява именно в трудни моменти.

Кючюк коментира и преговорите между България и Украйна за оборудването на АЕЦ „Белене”. Ние не го подаряваме, ние го продаваме. Европейската комисия вече имаше възможност да каже, че със средствата, които се предоставят на Украйна тя може да го закупи. Тоест тезата, че ние даваме нещо абсолютно безплатно, че осъществяваме подарък е абсолютно невярна, каза Кючюк.

Попитан какво ще се случи с членството на България в Шенген след политическата криза в Нидерландия и оставката на правителството на Марк Рюте, евродепутатът заяви: „Случващото се в Нидерландия показва големия дебат – дали да имаме повече миграционна политика, кой може да влиза в ЕС и кой може да проверява. Едно е доверието на другите страни, друго е какво трябва да свършим ние като държава. И президентът работеше по темата с Шенген, и новото правителство също го прави сега.”

„Добрата новина от тази седмица е, че имаме един доклад, който вече се установява като добра практика, и този доклад се приема. Втората добра новина за България е, че има ясни сигнали за отпадане на механизма за сътрудничество и проверка.”, каза още Кючюк.

Ние като евродепутати поискахме тази седмица в Европейския парламент въпросът отново да се разглежда. Ще има нарочна резолюция. Има желание, и то не е привидно ми се струва, този път за намиране на пресечно поле, което да направи така, че темата Шенген да се превърне в успех за българската дипломация, за българския политически елит и в крайна сметка българските граждани да не бъдат стигматизирани заради това, че не сме част от шенгенското пространство, заяви Кючюк. И допълни, че страната ни трябва да направи още една крачка – „да обединим още повече усилия.”.

По отношение на корупцията, ВСС и констатациите в доклада, че няма осъдени за тежки престъпления по високите етажи на властта Кючюк заяви: „Голяма част от тези проблеми ние искаме да ги адресираме през промяна на Конституцията. Неслучайно преди година и половина направихме ясен, детайлен, професионален прочит на необходимостта от промяна на основния закон.”.

Ние от ДПС никога не сме имали претенцията, че предлагаме най-добрия проект. Въпреки, че сме го направили първи, искаме да изслушаме гледните точки и на останалите, да видим техните проекти, заедно с нашите експерти, конституционалисти, хора, които работят дълги години в тази материя, защото става въпрос за държавотворчество, да погледнем внимателно и да преценим кой е най-добрият път за България, за да може да адресираме проблемите, които ни поставя Европейската комисия, и от друга страна, ми струва дори по-важно – притесненията, които изразяват българските граждани всеки ден, коментира още Илхан Кючюк.

Всички правителства пропуснаха възможността да се обясни на българските граждани какви са ползите от това България да бъде част от еврозоната. Нека да го кажем едно към едно - ние консумираме всички негативи от този формат, в който се вземат решенията, но не получаваме никакви ползи. Де факто от 1997 г. ние сме избрали нашия път, да бъдем в клуба, в който се използва еврото,каза Илхан Кючюк.

На въпрос дали ДПС ще застане зад кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ Кючюк отговори: „Това предстои да се обсъди в ръководните органи на партията, да се вземе необходимото експертно, безспорно и политическо решение. Но когато говорим за гуверньора на България, ми се струва, че това трябва да бъде човек с доказан авторитет, който работи за международния облик на страната. Мога да изразя мое лично мнение. Да, аз смятам, че Димитър Радев е такъв. Но какво решение ще вземе моята политическа партия, е въпрос на дискусия.”.

Помолен да коментира поста на Слави Трифонов, в който лидерът на ИТН изразява съмнения за договорка при подкрепата на Димитър Радев, за да бъдат избрани за подуправители на БНБ Андрей Гюров и Петър Чобанов, Илхан Кючюк каза: „Аз нямам такава информация. Но ако ме питате дали Петър Чобанов е добър професионалист, ясно е, че Петър Чобанов дълги години е активен участник в изготвянето на публичните финанси на Република България, и в качеството му на експерт, бидейки професор в Университета по национално и световно стопанство, и като политик, и финансист. Доколкото ми е известно, Петър Чобанов все още продължава да бъде председател на Комисията по бюджет и финанси. Това е достатъчен атестат да има професионалната общност добро мнение за него като експерт. Аз имам такова и като политик за него.”.

Попитан дали вижда „Продължаваме промяната” като член на АЛДЕ, Илхан Кючюк коментира: „Принципът на Алианса на либералите и демократите е да поддържа политиката на отворените врати. Това означава, че като партия, основана през 1976 г. има ясни правила и процедури. Както европейските демокрации, така и европейските партии работят през ценности, правила и процедури. Когато има желание, трябва да се започне процедурата, а през процедурата вече се установява дали дадената политическа партия има принадлежност към либералните ценности. Движението за права и свободи, нищо друго не е казвало никога, аз не съм казвал друго като лидер на европейските либерали. В интерес на нас като европейска либерална партия е да бъдем големи, да бъдем фактор на предстоящите европейски избори, но заедно с това не може да подкопаем основните си принципи. Защото те ни правят силни, те ни държат заедно.”.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност