Интервюта

Илхан Кючюк: Ние сме в безпрецедентна ситуация. За първи път България номинира двама еврокомисари, ще бъдем разединени в очите на света

Ние сме в безпрецедентна ситуация. За първи път България номинира двама еврокомисари. Което означава, че и двамата ще имат своя собствена кампания, и двамата ще се опитат да намерят необходимата политическа подкрепа. Това заяви лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк в интервю за бТВ.

В крайна сметка, не знам какъв ще бъде резултатът. Но ние ще бъдем разединени в очите на външния свят, заедно с това ми се струва, че няма да успеем да изпратим онази консолидирана подкрепа към един от двамата кандидати, коментира евродепутатът от ДПС/”Обнови Европа.

Според него изборът не е предопределен от предварителната заявка на Брюксел, че предпочита жена да заеме този пост. Първата и много важна среща ще бъде с председателя на ЕК. Тя ще реши какъв да бъде ресорът, това е също една от големите теми. Тя до голяма степен, да не кажа в изключителен порядък ще има и последната дума за това кой да бъде български еврокомисар, обясни Илхан Кючюк.

Българският еврокомисар ще бъде определен в зависимост от ресора, в зависимост от политическия натиск и лобирането. Защото нека да не си кривим душата, в крайна сметка опираме до това. Когато нямаш ясна национална позиция – кой да бъде българският комисар, когато няма ясна национална позиция какъв ресор искаме, дали този ресор, който го имаше г-жа Габриел, който беше много широк, един от най-динамичните ресори в ЕК, може да бъде запазен, тогава идват много въпросителни, каза още Кючюк. Националните действия в този случай ще бъдат много по-малки, а ще се даде по-голямо преимущество на личните действия, допълни той.

Всеки ще търси контакти. Един през ЕНП, предполагам, друг през други политически семейства, въпреки че ПП нямат политическо семейство, неформални контакти, продължи Кючюк.

Големият проблем е, че това отслабва българската национална позиция. Тепърва предстоят да бъдат решавани много важни неща в ЕС. Българският стол в колежа в  празен. Две кандидатури означава, че процесът по избор на следващ еврокомисар ще забави процедурата, смята евродепутатът от ДПС и посочи, че България вече се е забавила с няколко седмици.

Вариантите са два. Единият е – по бързата процедура да се отиде до края юни – средата на юли с изслушването в ЕП. Това не е лека процедура, преминава се през комисия, която изслушва ресора на кандидатите. Другият вариант – да се отиде за септември-октомври. Ако се отиде за втория вариант, който е далеч по-лошият за България, реално българският, новият български комисар ще има по-малко от една година, каза Илхан Кючюк.

Има големи въпроси, които се решават в момента в ЕС – бъдещето на Европа, автономията на ЕС, предстоят европейските избори. Заедно с тях обаче върви в пакет и изборът на големите позиции – председател на Европейския съвет, върховен представител, който отговаря за външната политика и политиката по сигурност.  Голямото позициониране в европейските институции сега се прави. Казано по Бжежински – голямата шахматна дъска сега се пренарежда, обясни той.

Аз не искам да предопределям кой да бъде българският комисар. Винаги съм казвал – ДПС никога не сме имали досега кандидат за комисар. Но във всички изслушвания ние сме били изключително конструктивни, с идеята българският комисар да не се провали, точно обратното – да успее. Защото успехът на българския комисар, в крайна сметка това е лицето на България в европейските институции. Неговият успех е успех за България. Винаги сме разсъждавали от тази гледна точка, включително и в този конкретен случай искаме да направим необходимото българският еврокомисар да успее, категоричен бе Илхан Кючюк.

Кючюк, който е докладчик на Европарламента за РС Македония, коментира и доклада, който бе отложен за есента.

Той не решава исторически въпроси от 150 г., той не решава въпрос на идентичността, да. Но той дава ясна оценка, едногодишна за състоянието на македонската демокрация, за върховенството на правото, за човешките права и свободи, каза евродепутатът. Той подчерта, че българската национална позиция е защитена в редица договори.

Това, което подписахме през 2017 г. е в основата на всеки един доклад. Нека да бъдем малко по-горди със себе си. Това направи възможното Северна Македония да тръгне към Преспанското споразумение. И двете споразумения – нашето и това между Гърция и Северна Македония положиха основата на това Северна Македония да бъде в НАТО, да се открие пътят към ЕС, след това дойде френското предложение именно с тази идея – да даде допълнително гаранции за защита на човешките права и свободи. В момента страната – Северна Македония, се намира в изключително деликатен период. Трябва да промени своята Конституция в най-важната й част – да включи държавотворен народ, обясни Илхан Кючюк.

България очаква българите да бъдат записани като държавотворен елемент в Конституцията на Северна Македония. Ако иска Северна Македония след скрининговия процес да започне същинските преговори за членство в ЕС, трябва да промени Конституцията си и да запише българите като държавотворен народ, категорично заяви Илхан Кючюк.

Аз не искам македонизмът в най-лошата му част – омразата към България или фалшивият национализъм в България да победят. Искам да има добросъседски отношения, които се основават на европейски принципи. Това правя с моя доклад, обобщи Илхан Кючюк.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност