Интервюта

Йордан Цонев: Да решаваме проблемите на хората – това е националната ни кауза

Да решаваме проблемите на хората – това е националната ни кауза. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, зам.-председател на Бюджетната комисия в 47-оно НС, по време на годишния форум „Стълбището“ по Дарик радио.

Когато решаваме проблемите на бизнеса и на отделния човек, се намалява напрежението в страната и се усилва доверието в институциите, категоричен бе той.

Йордан Цонев даде оценката си за вървите стъпки на правителството. Това са млади хора, добре образовани.  Сигурен съм, че имат вътрешно желание да реализират това, което се очаква от тях. Сигурен съм, че им трябва време за това, каза Цонев. И обясни, че положителните оценки се свеждат до това, че управляващите се опитват ад хок да влязат в проблематиката и да търсят решение.

Но, ако аз бях на тяхно място, щях да търся решаване на проблемите с минимално ниво на конфронтация. Такива проблеми, каквито има сега, не могат да бъдат решени с хард чертане на разделителни линии и политика: „Ние сме това, вие – онова”, коментира народният представител от ДПС

Големите проблеми се решават с усилията на цялото общество – работодатели, профсъюзи, на хората, на всички политически субекти, на институциите. Трябва да създадат среда на диалог, на търсене на компромиси без да се обезличават, без да правят идеологически или ценностни компромиси. Ние сме различни. Това различие ще си остане, може дори да се подчертава, но няма как да не се търси диалогът. Няма как да решават проблемите, пред които е изправена страната, само със собствените си усилия. Това е абсурд. Това е път към катастрофа. А те не търсят диалог. Това е най-отрицателното нещо, което виждам през изминалите два месеца.”, категоричен бе Йордан Цонев.

Продължават да чертаят разделителни линии. Дори депутатите им стоят с гръб, почти не поздравяват, държат се така, сякаш нещо са лично обидени”,каза още Цонев. И даде пример: „В парламента, когато се избираха комисиите, подходиха без диалог, когато се избираха делегациите на НС, подходиха абсолютно брутално без диалог. Те си мислят, че вредят на опозицията. Не. Да дадеш председателство на комисия на една опозиционна партия е тегоба за нея, защото тя ще е длъжна да прокарва не политиката на партията си, а на управляващите. За този председател това е тежък дискомфорт. Но по такъв начин ангажираш опозицията”.

Йордан Цонев припомни, че ДПС има президент на АЛДЕ, а БСП – на ПЕС. Вместо да стъпят на това, за да се решават националните проблеми, те правят точно обратното, каза зам.-председателят на Движението.

Ако това са детински грешки, грешки на растежа, трябва да знаят, че тези грешки имат цена. И тя не е за опозицията, а за България и те ще я платят политически в пълна мяра, каза Цонев.

„Те дори не са ни попитали каква е нашата визия за съдебна реформа и може би ще останат изненадани, че нашата визия е доста по-близо до европейската от тяхната. Ако имаше диалог, щяха да знаят, че могат да разчитат на промяна в конституцията за реформа в съдебната система. И промяната, която готвим е точно в тази посока. Това е актуалното за обществото, съдебната система наистина има нужда от реформа. Нашите европейски партньори в множество доклади дори ни казаха какви трябва да бъдат промените – доста ясно, категорично и точно. Може би следващата седмица ще стане ясно какво точно предлагаме в основния закон, но мога да открехна мъничко вратата. Промените ще бъдат такива, каквито ги искат нашите европейски партньори в пълна мяра. Промените, които ще внесем, ще дадат стабилитет и истинска реформа на съдебната система”, заяви Йорданов, но подчерта, че е скептичен за приемането им и най-вероятно ще бъдат отхвърлени. Дано да съм лош пророк, каза Йордан Цонев. Той представи внесеното от ДПС антикорупционно законодателство.

Всички говорят, че „ин хаус” процедурите били корупционни практики – ние предлагаме да се премахнат. Европейските ни партньори не одобряват инвестиционното гражданство, въпреки че то съществува в много европейски държави, въпреки че България много затегна режима за даването му. Щом това ще пречи на България, премахваме го. Друга наша промяна - всички бяха недоволни от постановленията на МС, които бяха кръстени „Раздаване на пари от джипката”. Предлагаме това да отпадне. Реакцията имаше от медиите, контролирани от медийния магнат и медиен монополист Прокопиев – защо затварят вратата на оперативната самостоятелност на правителството. Не, ние не я затваряме. Ние отваряме бърза писта – да става с решение на парламента, а не със закон за изменение и допълнение на бюджета. Решава правителството, внася решение в НС, гласува се, но има дебат и има прозрачност”, обясни Цонев. Той съобщи, че предложенията на ДПС за КПКОНПИ са същите, които управляващото мнозинство е записало в коалиционното си споразумение - отделът за разследване на корупцията да мине към ДАНС.

„Ако в този мандат президентът, както е обещал, остане на страната на хората при решаване на техните проблеми, ако се появят корупционни практики и той ги посочи, значи битката му, започнала с вдигнатия юмрук, не е била лична. Очаквам, че президентът ще остане същият – ще бъде с хората и ще вдига юмрука всеки път когато има кой да поведе срещу изкривяванията на властта. Защото си представям социални протести срещу грешки на властта”, каза Йордан Цонев.

Фалитите на предприятия вече не са риск, те са реалност, коментира Йордан Цонев кризата. Много малки и средни предприятия преустановяват дейността си заради високата цена на енергоносителите. Проблемът е, че няма реална оценка на инфлацията. Правителството се върти около едни статистически данни за 7-8% инфлация, но това е много тежко изкривяване. За една пекарна, например, където токът е 50 на сто от стойността на продукцията инфлацията е една, за предприятието, където делът на тока е по-малък – друга, каза Цонев. И призова правителството да се срещне с бизнеса, за да чуе реалните му проблеми. Нужен е подход на отраслово и подотраслово ниво, препоръча народният представител. Той съобщи, че следващия месец ДПС внася в парламента проекти в помощ на бизнеса, защото той прави БВП.

Така, както е съставен бюджетът, той е проинфлационен и със сигурност ще усили инфлацията, категоричен бе зам.-председателят на Бюджетната комисия в НС.

Голямата въпросителна е къде са парите от ЕС. Те  не са проинфлационни, а са инвестиционни. Планът за възстановяване и устойчивост го няма. Къде са програмите? Мина една година от новия програмен период, а ние дори не говорим за програмите – нищо не е направено. В бюджета обаче е предвидено да дойдат и какво ще стане, ако не дойдат, попита експертът.

Йордан Цонев коментира, че днешната ситуация в много отношения напомня 1997. Затова трябва да се стъпи на консенсуса. Парите от ЕС ще дойдат по-лесно, ако се опрем на трите европейски семейства – ЕНП, АЛДЕ и ПЕС, каза Цонев и допълни, че ДПС подава ръка още от декември. Ситуацията не предполага това високомерно отношение, което имат, каза зам.-председателят на ДПС. Ако се отнасят така, сякаш са чорбаджиите на държавата, трябва да знаят, че тази чаша е горчива и ще си я изпият, обобщи Цонев.

“Наблюдаваме сериозни задкулисни зависимости от кръга “Капитал” и Иво Прокопиев. Той впрочем, има сериозни интереси в енергетиката.”, бе коментарът на Йордан Цонев за сменения борд на директорите на „Булгаргаз“.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност