Интервюта

Мустафа Карадайъ в "Панорама": Избори веднага! Не може лъжата да е норма, а клетвопрестъпничеството - морал. Не Пеевски, а Прокопиев дължи отговори

Избори веднага. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в "Панорама" по БНТ.

Политика, основана на омразата, противопоставянето, разделението, самонадеяността и самодостатъчността от ценностно разнородни участниците, виждаме как пораждат различни конфликтни ситуации, обясни той.

Ние не само сега, а от доста време, говорим, че България има нужда от ценностно, хомогенно и категорично евроатлантическо мнозинство и правителство. Ценностите са важни като основа. От друга страна би трябвало да сме си вземи политическия урок от последните 6 месеца, една година и 12 години. С омраза и противопоставяне човек може да стигне до парламента, дори до властта, но с омраза не може да се управлява, категоричен бе лидерът на ДПС.

При тези разнородни фракции в коалицията на отиващото си правителство видяхме парадокс - опозицията прави и приема бюджет. Така беше сега, така бе и при приемането на предишния бюджет. Отговорността би трябвало да бъде на изпълнителната власт, но когато тя не знае какво да прави и се крие, инициативата е на опозицията, каза Карадайъ. И припомни многобройните срещи на Движението с бизнеса, работодателските организации, браншовите съюзи, земеделските производители, с общините и синдиката на полицаите.

Какво се получи? На тези срещи те казаха пред нас, че търсят изпълнителната власт, но министрите се крият, съобщи Мустафа Карадайъ.

Затова при приемането на бюджета сега ние бяхме готови с пълен пакет мерки. Управляващите правят бюджет с ексел. Но бюджет не се прави с ексел, а с акъл и с грижа за хората и за бизнеса. Затова и всички наши предложения бяха приети, каза още Мустафа Карадайъ.

Попитан за позицията на ДПС по повод изгонването на 70 руски дипломати, лидерът на Движението заяви: "След акта на изгонването никой не може и не бива да ни поставя ултиматуми. Ние сме категорични - дипломати, които застрашават националната сигурност на България, трябва да бъдат гонени, независимо дали са от Русия или не.".

Снощи обаче в Народното събрание чух много тревожни факти от представителите на службите за начина, по който това се е случило и за целта. Затова би било добре да се запознаем със стенограмата. Но четем в медиите, че тя се коригира всеки ден, затова е добре да чуем и записа от заседанието на Съвета по сигурността към МС. Снощи присъстваха 4-5 души и никой от тях не опроверга целта, която е изказана там, а това е много тревожно. Двете теми са различни - едната е за дипломати, които вредят на България, друга - за целта и дали изгонването е законно. Не бива да се смесват, заяви Мустафа Карадайъ.

Лидерът на ДПС коментира юбилейния конгрес на Либералния интернационал, чийто домакин в София е Движението за права и свободи. Няма разлика да си либерал в Европа и в България, когато става дума за ДПС. ДПС е партия основана на ценности. 32 години вървим по своя път. Затова и нашето поведение и ценности са едни и същи и в Борино, и в Смолян, и в София, и в Брюксел. Но други партии в Брюксел гласуват едни резолюции, а в България - други закони. Виждаме изпълнителна власт, която в Брюксел говори едно, в София друго, в Скопие трето, а пред медиите - четвърто, каза Карадайъ.

Конгресът на Либералния интернационал е огромно признание и чест за нас. Ние посрещнахме над 250 делегати от над 60 страни от цял свят, допълни той.

Никой от тези либерали не е питал за народния представител от ДПС Делян Пеевски, категорично заяви Карадайъ в отговор на въпрос от водещия Бойко Василев. И подчерта, че отговори дължи не Пеевски, а Кирил Петков, за когото в медиите има информация, че е функция на задкулисието и на медийния и енергиен монополост Иво Прокопиев.

Нека г-н Иво Прокопиев да учатсва в политическия процес, да се кандидатира за депутат, да спечели избори и да седне на първия ред в парламента. Или да стане третият съпремиер на това правителство, призова Карадайъ. И заяви: "Асен Василев изготви незаконен черен списък в България и който не го е обжалвал, той не е спечелил делото. Има върховенство на закона. Подписът на Асен Василев седи под документ, който казва, че г-н Пеевски не е извършил никакви нарушения, подписът на Кирил Петков стои под същия документ.".

Не може лъжата да е норма, клетвопрестъпничеството да е морал, нарушаването на конституцията и законите да се брои за патриотизъм и национална сигурност. Това не е нормално, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

Той припомни още, че по предложение на ДПС миналата година пенсионерите получиха по 120 лв. добавка към пенсиите. И сега ДПС отново предложи 120 лв. добавка към най-ниските пенсии, но управляващото мнозинство отказа да приеме предложението.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност