Интервюта

Рамадан Аталай: Време е за правителство на приоритетите, разговорите продължават

Нито една от политическите формации не може да каже в момента дали март месец отиваме на нови избори или след една, или две години. Все още се водят разговори въз основа на приоритети и стратегии да се състави правителство, което да изведе страната от кризата. Това заяви зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай в интервю за БНТ.

Избирателят е изпратил 7 партии в парламента и не е дал доверие на нито една от тях да управлява сама. Време е за правителство на приоритетите, каза народният представител от ДПС.

Нужни са ни 5-6 приоритета, за да направим стратегии по тях и да измъкнем страната от кризата, подчерта народният представител. И заяви: „Когато се седне на масата за преговори се полагат целите. Дипломацията е в основата на целеполагането. Политиците трябва да седнат на масата да решат от коя криза да започне – енергийна, социалната, здравната. Трябва да се каже каква отговорност ще носи всяка политическа партия, обясни Аталай.

Гласно можем да подкрепим ГЕРБ при първия мандат, но зависи от приоритетите, които ще се поставят на масата. Зависи от стратегиите, въз основа на които ще изведем страната от кризата. Ако ги няма тези приоритети, няма кой да подкрепи която и да е политическа формация, категоричен бе Аталай.

Той обясни разпада на четворната коалиция и кабинета й начело с Кирил Петков. Причината бе, че парцелираха всяко министерство и нямаше естествен взаимен контрол между партиите. Министерствата станаха бастиони. Когато нямаш контрол и качествено управление, всичко това се прекъсна. Видя се, че някои от тях вършат безобразия, които сега излизат наяве, коментира депутатът. И даде за пример взетото на подпис решение за спирането на доставките на газа, за което всички в коалицията си мълчаха.

Всяка политическа формация се създава, за да участва във властта. Когато ДПС бе във властта, ръстът на икономиката бе 8%, припомни Аталай.

Имаме достатъчно експерти. Цяла България разбра, че ДПС сме политическата формация, която най-балансирано и най-експертно носим отговорността в страната, категоричен бе Аталай.

Той коментира и разкритията на Георги Свиленски от БСП, който заяви в пленарната зала, че Кирил Петков е казал на БСП как, ако оттеглят промените в Изборния кодекс, ще им даде кодовете.  

Всеки, който се опитва да промени изборните резултати, извършва престъпление. Някой държи код – дали са откраднали и променили резултатите, Кирил Петков и Асен Василев трябва да отговарят, заяви Аталай.

Той поясни защо Движението настоява за сканиращи машини, каквито ползва най-развитата демокрация – американската. При нейния модел избирателят гласува с хартиена бюлетина, която слага в сканиращо устройство. Ако бюлетината е вярно попълнена, машината я пуска в урната. Ако не, я връща за корекция.

ДПС искаме всеки избирател спокойно да може да упражни гласа си. Крайната цел е доверието в изборния резултат. Доверието в сегашните машини го няма, коментира Аталай. Той припомни, че ДПС от 2014 г. говори за сканиращи машини. Много по-добре да се изхарчат определени средства, но да има доверие в изборите. Ако само по 1 глас от секция не е отчетен, това са 12 000 гласове – изборът на един народен представител, подчерта депутатът. И припомни, че Движението показа в пленарна зала публични секционни протоколи, публикувани на сайта на ЦИК, в които подписите и отрязъците от бюлетини се разминават с резултата от съответните машини.

Кирил Петков и Асен Василев искат да вземат управлението, за да заличат всички безобразия свързани с енергетиката и пенсиите, да си разчистят Авгиевите обори, коментира още Рамадан Аталай.

ДПС не затваря „Лукойл”. Кирил Петков и Асен Василев, когато преговаряха за дерогацията, допуснаха определени грешки, не се съобразиха с технологията на "Нехтохим", коментира още Рамадан Аталай. ДПС внесе закон за контрол на дерогацията, който гарантира, че директивите на ЕС за забрана на вноса в съюза на руски петрол и петролни продукти ще се спазва.

Имаме дерогация, която казва – внасяме нефт, но не можем да изнасяме нефтени продукти. Нямаме право да изнасяме продукти от руски нефт. Не можем да излезем от дерогацията, каза Аталай. И обясни, че със закона на ДПС „Лукойл” ще плаща ДДС и акциз още на входа на влизането на руския нефт у нас. Има и 10% корпоративен данък. От тези средства, въз основа регламента на ЕС,  ще се опитаме да помогнем на хората. Това са 43% от печалбата на предприятието, което обеща да се регистрира в България и вече ще е българско, каза Аталай.

Вносът на петрола да бъде в услуга на българското население, категоричен бе той.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност