Интервюта

Рамадан Аталай за кризата в енергетиката: Флагманът на властта е: "Да променим законите в името на човек", готвят втори "Джемкорп"

Не всички решения на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще бъдат атакувани в съда и отменени, след като Конституционният съд обяви избора на председателя Станислав Тодоров за противоконституционен. Това съобщи зам.-председателят на енергийната комисия в НС Рамадан Аталай, народен представител от ДПС, в интервю за БНТ.

На оспорване могат да подлежат само решенията, в които гласът на Тодоров е бил решаващ. Той сам беше убеден, че изборът му е противоконституционен и по моя информация дълго време не участваше в гласуванията и дори избягваше заседанията, в които неговият глас е бил решаващ, обясни Аталай.

Според депутата от ДПС и премиерът Кирил Петков е бил наясно с това, но "знанието му граничише с неговата самонадеяност". Той не си даваше сметка какво е да смениш ръководството на една институция, само и само да сложиш свой човек, въпреки че казваше, че ще намали цената на енергията и на газа, продължи Рамадан Аталай.

ДПС, опозицията и всички разумни хора предупреждавахме новодошлите на власт, че смяната на един човек, само за да назначиш свой на неговото място, води до тези недоразумения, коментира енергийният експерт на Движението.

"В това управление като че ли флагманът е: "да променим законите в името на човек". Имаме криза в енергетиката, вече имаме и политическа криза. Всеки ден слушам разговорите, които се водят между различните политически формации. Никой не влиза в дълбочина какво трябва да се случи в енергетиката. В момента нямаме институция, която да вземе решение за газа за август – най-важното, което би трябвало обществото да знае, каза още Аталай.

Не че цената на газа за август ще бъде много ниска, тя ще премине онези граници, които съзнанието на човек може да приеме, каза експертът. И посочи основният фактор за това: „Не можаха да разберат, че сигурността в доставките на газ и предвидимостта за бизнеса са най-важните неща”.

"Подхлъзнаха се по плоскостта на посланията на госпожа фон дер Лайен, че по-добре да се къпем от неделя до неделя, а защо да не пропуснем и някоя неделя”, каза Аталай. И коментира: Това за мен е крайно безотговорно.

„Тези решения на Европейския съюз за мен са много несериозни и безотговорни. В момента температурата в обществените сгради зимно време е около 20 градуса, на места 18. Като се намали с 2 градуса, как си мислите, че в една институция може да се работи на 16 градуса температура?", коментира Рамадан Аталай енергийните планове на ЕС.

Когато си недалновиден и не знаеш как да управляваш, най-добре е да се оттеглиш - това би трябвало да направят и сегашните управляващи, категоричен бе Рамадан Аталай. Той подчерта, че най-добрият вариант в момента са предсрочни избори.

Процедурата за избор нов председател на КЕВР трябваше да тръгне още вчера. Ще ни изиграе много лоша шега, ако изчакаме да излязат и мотивите на Конституционния съд. Изборът може да се случи в рамките на месец, каза Аталай. И иронично обясни: „Ако Кирил Петков, Асен Василев, и доколкото разбрах, Лена Бориславова решават нещата, може за една седмица да назначат същия председател, като пуснат правила за него, като направят процедурите за него. Имат достатъчно мнозинство да направят това - към 137 гласа, ако са откраднали или напазарували.”.

Инфлацията в България щеше сега да е 8 процента, ако бяха прели закона на ДПС, който внесохме още февруари. През март помощта за бизнеса, хората и детските градини също можеше да бъде осигурена, ако бяха прели предложенията на ДПС. Знаете ли, че цената на дървата, която беше между 40 и 80 лв., в момента не само за софиянци е 160 лв., каза още Рамадан Аталай.

Хората чакаха от това управление да промени модела на управление от последните 12 години, да спре корупцията, а те се качиха на пиедестала на корупцията и всеки ден виждаме корупционни схеми, допълни депутатът.

Рамадан Аталай разкри, че в момента има натиск върху ръководството на АЕЦ във връзка със замяната на ядреното гориво. Агенцията по ядрено регулиране не се е произнесла, не са готови критериите и указанията за подмяна на ядреното гориво. И в тази ситуация да накараш ръководствата да подписват договори за доставка, е равностойно на меморандума, който подписаха с „Джемкорп”, каза Аталай.

Чака ни тежка зима. Хората трябва да излязат и да гласуват на изборите. Сегашните управляващи нямат поглед към себе си, за да видят какво донесоха като криза и незвъзможност за развитие на страната, обобщи Рамадан Аталай.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност