Интервюта

Рамадан Аталай: Производители на зелена енергия получават преференциални цени и реализират свръхпечалби. Прокуратурата да ги провери

Има производители на зелена енергия, които получават преференциални цени и реализират свръхпечалби. Искаме да се види тези свръхпечалби откъде идват. Тъй като са частни фирми, поне да няма нарушения в плащането на данъците. Това заяви народният представител от ДПС Рамадан Аталай в интервю за БНТ. Тази седмица ДПС сезира прокуратурата за сделки, извършвани от производители на ток от фотоволтаици, които крият данъци и печалби, като продават на търговци на борсата.

Движението разкри на брифинг, че 13 търговски дружества, опериращи фотоволтаични инсталации, свързани пряко или косвено с медийния монополист и олигарх Иво Прокопиев, в периода 2010-2021 година са получили малко над 550 млн. лева премии от Фонд “Сигурност на електроенергийната система”, т.е. средно по около 50 млн. лева за всяка година (данните са от публичните годишни финансови отчети на дружествата).

Според Аталай няма как да се случи изгарянето на отпадъци в "Мариците", защото сме закъснели с програмата за въглищния преход.

В момента в ЕСО има над 17 000 мегавата заявени за енергия от възобновяеми източници, няма как това да се случи в тази мрежа, допълни Аталай.

Ако декември 2020 г. предложението на ДПС за въпроса с американските централи беше прието, днес ние щяхме да имаме още една възможност да се подпомогне при внесена криза, каза депутатът от ДПС.

„В моя избирателен район - Асеновград - идете на пазара, краставиците вече са на цена от 7 лева. Кой е в състояние да ги купи?”, попита Рамадан Аталай, коментирайки високите цени на тока и поскъпването на храните. Според него властта се бави с взимането на мерки за овладяване на цените.

Посланията, които управляващите изпращат, усещането в обществото е, че те не могат да се справят и не разбират за какво са взели властта, смята Аталай.

Той напомни, че по-голямата част от министрите вече са участвали в правителства, сформирани от президента, така че те не са нови министри. При тях като че ли има едно неразбиране, че те вече не се занимават с малък бизнес, а с управлението на държавата, предупреди Аталай.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност