Интервюта

Станислав Анастасов: Със закона за забрана на износа на руски петрол изпълняваме регламента на ЕС

"Трябваше да изпълним регламента на ЕС, който ни дава ясни предписания, много ясни насоки и разяснения какво трябва да се направи, с каква цел се прави и какво не трябва да се прави". Така зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов обясни в студиото на "Лице в лице" по bTV внасянето от страна на Движението на специалния законопроект, който предвижда контрол върху вноса и износа на руски петрол. 

В четвъртък Движението за права и свободи внесе проект на закон, който забранява износа на суров нефт с произход от Русия, както и продуктите, получени от преработката му в България. Предлага се тези разпоредби да заработят от 5 декември, когато влиза в сила забраната на ЕС за внос на петрол и петролни продукти от Русия. Предвидено е този закон да действа до края на 2024 г., до когато България е получила отсрочка (дерогация).

"Законът, който сме внесли за контрол за прилагане на дерогацията за закупуване, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море и на нефтопродукти с произход Руската федерация, изнесени от нея, казва много ясно, че дерогацията за България и за още няколко страни е направена в полза на гражданите на тези страни. Не за да правят печалби определени компании или да се облагодетелстват определени политици от тези компании. Не, за да се реекспортират тези продукти към трети държави, независимо дали са членки на ЕС или не. Те са направени в полза на гражданите на тези държави-членки на ЕС", каза Анастасов.

"Имаме прецеденти с рафинерии на "Лукойл" в ЕС какво се случва с тях, когато те решат да предприемат подобни действия”, заяви Анастасов по повод изявления от "Лукойл", че могат да спрат производството, ако се въведе подобна забрана.

"Целта на пакета от мерки, който беше приет от ЕС, е да се ограничи потокът от пари към Руската федерация, с които тя води агресивни действия срещу Украйна", допълни Станислав Анастасов.

"Днес с колегите проверихме цените на горивата около нас, в страни-членки на ЕС и те са същите, някъде дори и малко по-ниски”, поясни още зам.-председателят на ДПС.

Ако "Лукойл" затвори, има варианти и то не един. Европейската комисия го е предвидила, тя си е написала домашното, независимо кой какво им е предлагал от българска страна. Защото чухме екзотични предложения от ПП как трябва да продължи вносът, как не трябва да се облага. Определи медии, които злоупотребяват с лъжите, също пригласят, припомни Станислав Анастасов.

"Важното в случая е тази свръхпечалба да бъде обложена. Целта е свръхприходите да отидат в държавния бюджет, защото свръхпечалбата излиза от джоба на българските граждани, бизнес, българските училища и болници", каза още Анастасов. 

"ДПС не предлага хартиената бюлетина, предлагаме машини. Ние предлагаме сканиращи устройства за бюлетини, които елиминират недействителните гласове и съмненията за манипулации при съставянето на протоколите. Трябва да си върнем доверието в изборния процес. 

Другото предложение на ДПС е, тези машини да бъдат държавни и софтуерът да бъде държавен. Има варианти за това. И ние сме предложили това за следващите редовни избори, които са местните избори през 2023 година. Дотогава има предостатъчно време тези машини да бъдат доставени", каза Анастасов в коментар за Изборния закон. 

"Ние ще гласуваме за машини, които са американски и британски, а не за такива от Венецуела и Иран, каквито са досега и за които настояват ПП", добави той.

"Да не обсъждаме варианти за предсрочни избори, защото те са любими на някои политически партии, по-точно две, но забележете: 2 от 7 политически формации, които са в парламента", припомни Станислав Анастасов.

"Това, което е по-важно за българските граждани е да има редовно избран кабинет. Трябва ни кабинет, който няма да промени геополитическия курс на страната, който да предоставя работещи решения, спазвайки регламентите на ЕС", заяви още Станислав Анастасов.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност