Интервюта

Станислав Анастасов: Цялата законодателна дейност на ДПС ще е в подкрепа на бизнеса и гражданите. Идеята за промяната на закона за „златните паспорти” бе на Делян Пеевски

“Какво предстои като инициативи на ДПС в тази много динамична обстановка? 100 дни минаха от този кабинет”. Това попита Илиана Беновска заместник-председателя на Движението Станислав Анастасов в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2”.

Анастасов подчерта, че проблемите на хората чакат решения и с народния представител Рамадан Аталай вече са внесли предложение за свръхпечалбите от ВЕИ-тата и АЕЦ, които нямат променливи разходи и в момента реализират печалби от 400-500 %, да отиват във фонд Сигурност на електроенергийната система, за да се компенсират гражданите и бизнесът.

Анастасов заяви, че предложеното до момента от кабинета не работи и особено малкият и средният бизнес изнемогва, а той е гръбнакът на една свободна пазарна икономика, както и на демокрацията.

Цялата законодателна дейност на ДПС ще е за хората”, каза заместник-председателят на ДПС.

Той добави, че очакват да видят кога мнозинството ще се сети, че това е най-важната тема и ако се забавят,  ДПС ще настояват тя да влезе в дневния ред.

“Като китайска капка на парламентарния контрол миналата седмица, над 100 въпроса зададохте от парламентарната ви група, в която сте 34 народни представители”, припомни Беновска.

Анастасов обясни, че ще задават по 50-70 въпроса на седмица и така ще е, докато не получат отговор защо 20 000 душа са мачкани без законово основание по време на предизборните кампании през месеците юли и ноември 2021 година, газейки европейската харта за правата на човека и редица конвенции за политическите права със съвсем ясното съзнание, че се отнемат права с предизборна политическа цел.

Беновска отбеляза, че Делян Пеевски тази седмица е излязъл с декларация по повод промяната на закона, свързана със „златните паспорти”.

“Днес Народното събрание прие изменение в Закона за българското гражданство за отмяна на инвестиционното гражданство и за пълна проверка на всеки един случай на издаден „златен паспорт“. Изменението на закона стана реалност благодарение на инициативата на ДПС, за която аз и моите колеги от партията многократно настоявахме”, написа след приемането на промените в закона народният представител.

Анастасов подчерта, че идеята да се работи по този законопроект е на Делян Пеевски и той е излязъл с предложения, както и е негово настояване да се проверят всички издадени паспорти.

Какво притеснява г-н Петков и г-н Василев - онази част от разследването, която ще докаже, че г-н Пеевски няма нищо общо и е натопен в тази схема или втората част от твърдението, че ще лъснат истинските виновници за раздаването на „златните паспорти”? Да не се окаже, че и двете тези не ги удовлетворяват. Бягането от проверката в момента оставя много съмнение около двамата - Петков и Василев.

Не напразно не казвам „Продължаваме промяната”, защото виждаме, че всичко там е функция на абсолютната власт на тези двама съпремиери”, коментира Станислав Анастасов.

Беновска го попита дали тази промяна на закона за „златните паспорти” ще доведе до амнистия на Делян Пеевски по закона „Магнитски”. Заместник-председателят на ДПС подчерта, че Пеевски вярва в безпристрастността на американското правосъдие, в което има ясни правила, процеси и няма “рашковщина”.

Беновска сподели, че преди Анастасов неин събеседник е бил Вежди Рашидов и попита зам.-председателя на ДПС дали може да се очаква коалиция ГЕРБ- ДПС.

Станислав Анастасов отговори, че внимателно е слушал Вежди Рашидов, с когото ДПС е имало сложни отношения през годините.

“Той говори за политики. Г-н Рашидов е прав, че когато има множество кризи, когато има война, когато има икономическа, социална, енергийна, инфлационна, здравна криза, тогава една държава трябва да мобилизира максимума от политическия потенциал, който има, за да може да премине през тези трудни времена.

Аз се радвам, че той не говори толкова за ДПС-ГЕРБ - той говори за политики, а тези политики в момента наистина отсъстват от управлението“, заяви Ананастасов.

Той изрази съжаление, че управлението се отъждествява с двама души - Кирил Петков и Асен Василев, които „като че ли нямат никаква чувствителност към проблемите на малкия човек, а това е страшно, защото малкият човек обеднява“.

Трябва да отчитат българинът какви проблеми има, а те не го правят, коментира Анастасов. Според него увеличаването на минималната работна заплата само увеличава осигуровките на българите и изяжда доходите им, инфлацията върви нагоре, горивата вървят нагоре.

В същото време се наблюдават солови изяви на двама души, които напоследък започват да се разминават помежду си, добави народният представител.

По повод селфито, което премиерът Кирил Петков си направи с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен Анастасов коментира, че това е готино, но има особености – Планът за възстановяване и устойчивост е одобрен на техническо ниво и е учудващо, че председателят на ЕК се занимава с техническо одобрение на планове.

„Комисията много не обича да говорят от нейно име и предприемат действия, когато някой си го позволи, така че когато слагаме каруцата пред коня стават определени технически затруднения в техническото одобрение. Това са институции, това не са приятели, съученици от училището. Това са сериозни хора, които имат сериозни позиции и представляват институции и е добре Петков и Василев да го разберат. Там пресантиманът не работи”, подчерта заместник-председателят ДПС.

Беновска пожела успех и заяви: „Дано ДПС да опази правата на малкия човек“.

“Както казва нашият председател г-н Карадайъ - хубаво е всички да казваме “Бог да пази България”, но ние също имаме отговорност и то не по-малка”, заключи Станислав Анастасов.

(„Беновска пита” по “Радио К2” се излъчва във https://www.facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz )

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност