Интервюта

Танер Али: ДПС брани интересите на България със закона за забрана на износа на руски петролни продукти

Българските избиратели искат правителство. Проблемите са много - войната е на 300 км от страната ни, цените се повишават, инфлацията е огромна. Това заяви народният представител от ДПС Танер Али в интервю за предаването „Беновска пита – Радио К2“.

ДПС иска съставяне на редовно правителство, за да се решават проблемите на българските граждани, да се успокоят пазарите и бизнесът, подчерта депутатът.

Танер Али коментира промените в Изборния кодекс. Парламентарните хватки, които ПП и ДБ прилагат, са с идеята да забавят приемането на кодекса и да се възползват от сегашните машини, ако има предсрочни избори, коментира още народният представител от ДПС.

ДПС предлага машинно сканиране и преброяване на бюлетините, тоест - субективният фактор да го няма, за да имат избирателите доверие на изборния закон. Не виждам нищо лошо в това, каза Танер Али. И допълни: „Преди сегашните машини да бъдат въведени имаше смесена система - с машина и с бюлетина. Тогава 73% гласуваха с бюлетини и само 27% с машини. Българският избирател все още не може да възприеме машинното гласуване, иска сигурност в това, което гласува и именно затова предлагаме сканиращи машини, каквито ползват в най-развитите демокрации в света –  САЩ и Великобритания.“.

ДПС брани интересите на България, коментира Танер Али по повод внесения от ДПС проектозакон за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море и на нефтопродукти с произход от Русия. Дептатът от ДПС обясни, че правителството преговаря за дерогацията, за да може България да внася руски петрол и петролни продукти като най-важното е, че още на входа преди да влязат в “Лукойл”, да се платят данъци, които да постъпят в българския бюджет.

Али подчерта, че ДПС иска точно това – „Лукойл“ да плаща данъците си в България и този петрол, който ще се преработва в страната ни, да спре вдигането на цените.

“ЕК и ЕС ни позволиха с тази дерогация - ние да внасяме и преработваме руски петрол. Идеята е да не се вдигат цените и да няма задкулисни договори с 30% увеличение и чрез търговци да се продава петрол на българския пазар”, подчерта Али.

ДПС прави всичко възможно бизнесът да работи, да има повече приходи чрез икономиката. А не само да се правят социални плащания от кредити, защото в бюджета е заложен 15 млрд. дефицит за следващата година и предложенията на другите партии за вдигане на минималната заплата и пенсиите ще докарат още минимум 5 млрд. дълг допълнително, коментира още Танер Али.

Ние трябва да търсим приходови източници, за да можем да отговорим на социалната политика на гражданите, които са в най-неравностойно положение и се надявам с тези закони, които ДПС внася, да успеем в тази посока. Това са само първите законопроекти в тази посока. Чрез бизнеса да увеличим икономиката на страната, да падне инфлацията до нормалните граници на ЕС. Най-употребяваните хранителни продукти - хляб, кисело мляко, са с почти 100% увеличени цени. Не е нормално това да се случва в една европейска държава. Нашите експерти ще направят всичко възможно, ако се състави правителство, да можем да спрем ръста на инфлацията, за да не сме винаги на последно място в ЕС”, обясни Танер Али.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност