Интервюта

Халил Летифов: Ако битпазарът е приключил, кабинетът „Василев” няма да събере подкрепа. Порочният модел на управление трябва да бъде сменен

Ако битпазарът е приключил, би трябвало кабинетът „Василев” да не събере подкрепа, предвид заявката на партиите, които са в опозиция в това Народно събрание, включително групата на ИТН. Това заяви зам.-председателят на ДПС и на ПГ на Движението Халил Летифов в интервю за бТВ.

Не би трябвало този мандат да бъде реализиран, още повече, че ние смятаме, че  Асен Василев и Кирил Петков са двете страни на една и съща монета. Там няма никаква разлика. Твърде вероятно е персоналният състав на кабинета да бъде същият с леко разменени роли, категоричен бе Летифов.

Разговор за приоритети и за цели не видяхме, видяхме разговори с отделни депутати, които бяха обявени за смели, каза народният представител от ДПС.

Халил Летифов припомни трите вота за парламент, които се състояха миналата година. Трите парламента не успяха, защото липсваше диалог, липсваше желание всеки да пренебрегва своите партийни и лични интереси в частта на общото и това, което очакват от нас българските граждани и бизнесът, каза той. И допълни: „Избори до дупка не е нормалният сценарий, но изборите не са плашило, те са решение.”.

Диалогът не се случи и в това Народно събрание. Този подход на Кирил Петков и Асен Василев бе обречен на неуспех по няколко причини. Първата  е, че търсеха еднолична подкрепа, втората – не търсеха допирни точки с останалите участници в парламентарния живот, за да решат важни за страната въпроси. Народното събрание не е собственост, не е бащиния, а най-високата институция в страната, категоричен бе Халил Летифов. Отказът от диалог е отказ от нормалния политически процес. Да ползваме само лъжи и омраза няма как да се получи, допълни той.

Кои партии ще влязат в следващото Народно събрание ще определят българските граждани. Но това, което трябва се случи, е първо да се отпуши напрежението, създадено в този парламент, да си вземат поуките и уроците и след изборите всеки да е готов да седне на масата на преговорите със своите приоритети за бъдещето на страната, подчерта депутатът.

Той припомни, че вчера ПП и „Възраждане” гласуваха заедно срещу отварянето на Изборния кодекс и частичното връщане на хартиените бюлетини. Те също гласуват по много от темите заедно. Но важните теми, включително гласуването на Северна Македония, бе по инициатива на ДПС, припомни още Халил Летифов.

За нас е важно този порочен модел на управление да бъде сменен, категоричен бе Халил Летифов. По повод Избирателния кодекс, той обясни, че ДПС настоява за машинно преброяване на отрязъците от бюлетините. Предвид ниската избирателна активност много граждани не упражниха своето право на глас. Има притеснение в хората от машините. Ние трябва да гарантираме доверие в изборния процес, за да няма манипулации искаме машинно преброяване, каза Халил Летифов.

Притеснява ни системното нарушаване на законите и правилата в страната, заяви още зам.-председателят на ДПС.

Народният представител от ДПС Делян Пеевски е бил много пъти в НС да изпълнява своите задължения, но той ги изпълнява в пълния им обем - обръща внимание и на своите избиратели в страната, често е при тях, има достатъчно законодателни инициативи за разлика от много народни представители, които всеки ден са в парламента, каза в отговор на въпрос Халил Летифов.

Попитан за кея на Росенец, Летифов заяви: „След като се отваря тази тема, значи новите избори са сигурни. Всички търсят г-н Доган, за да вдигнат поовехтелия си политически рейтинг. Има си институции, те ще преценят.”.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност