Интервюта

Хамид Хамид: Кирил Петков и Асен Василев живеят в измислен свят на торти и кексове. Те са като Макс и Мориц. Готови сме за предсрочни избори!

Кирил Петков и Асен Василев живеят в свой собствен измислен свят на торти и кексове. Тези хора са като Макс и Мориц – правят пакости. Оценката даде зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид в студиото на NOVA.  Той даде интервю по горещите теми в държавата.

Подкрепихме и трите предложени проекторешения на парламента за помощ на Украйна, каза Хамид и припомни, че „не е работа на Народното събрание да се занимава с предоставянето на военно-техническа помощ. Това е в компетенцията на МС.”.

Но, ако говорим да вид декларация за подкрепа, това трябваше да бъде още направено в първите дни на войната. Тогава по настояване на ДПС се прие декларация на парламента, а по настояване на БСП в ней остана само хуманитарна помощ, припомни Хамид.

В решението на парламента за хуманитарна, финансова и военно-техническа помощ на Украйна уважихме всички искания на посланика на страната Виталий Москаленко, каза още зам.-председателят на ПГ на ДПС. Той припомни, че парламентът прие именно редакцията на текста, направена от зам.-председателя на Движението и неговата парламентарна група Йордан Цонев, с което решението стана приемливо за всички, включително за партиите от управляващата коалиция и получи мнозинство от над 200 гласа.

Не мисля че решението е опасна стъпка, в него не се говори за оръжие и боеприпаси. Изрично са посочени действията, за които се дава мандат на кабинета, говори се за ремонт на военна техника, коментира Хамид опасенията на президента Румен Радев, че парламентарното решение е опасна стъпка.

Трябва да участваме активно, а не да се снишаваме, категоричен бе Хамид Хамид. От решението има смисъл. То трябваше да отговори на исканията на украинската страна. България има сили да възстанови част от предприятията си и да ремонтира военна техника, както и да даде логистична подкрепа за търговията със зърно, каза народният представител.

Няколко държави получиха отсрочка за ембаргото върху руския петрол. А най-уязвимата държава – България, не получи, коментира Хамид Хамид. И настоя страната ни също да получи тази отсрочка.

Хамид не се нае да прогнозира с колко ще поскъпне бензинът у нас. Никой не може да отговори на въпроса колко ще поскъпне петролът, каза депутатът. И уточни, че държавата има механизми по законен път да влияе върху цената – чрез акцизите и данъците.

Да, ДПС се готви за предсрочни избори, готови сме, доказахме го и на миналите избори, каза Хамид Хамид в отговор на въпрос. Според него предсрочните избори вече закъсняват.

„Защото това е най-слабото правителство след комунизма. Не е имало толкова слабо и некадърно правителство. Вместо да решава проблемите на държавата, то се занимава с тортите на съпругата на премиера”, категоричен бе Хамид.

Всички действия на кабинета не се насочени към решаване на проблемите, а са популизъм и бръщолевене, допълни той.

По думите на Хамид Хамид предсрочните избори трябва да се проведат възможно най-скоро. И утре да подаде оставка правителството, пак ще бъде късно, каза зам.-председателят на ПГ на ДПС.  Той съобщи, че Движението не е обсъждало темата да внася вот на недоверие, но като опозиция ще подкрепи всеки внесен вот срещу правителството.

Всяко негово действие е своеобразен вот на недоверие. Вижте срещата с превозвачите, вижте снабдяването на икономиката с горива. Всяко действие е вот на недоверие, включително и решението за помощ на Украйна - защото правителството го нямаше в пленарната зала. Това решение трябваше да бъде внесено от кабинета, но той гузно избяга, скриха се като мишки, каза Хамид Хамид. Според него всяка тема може да събори управляващата коалиция.

Хамид Хамид коментира и българското вето върху преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Българският национален интерес може да бъде защитен, а проблемите между преговорните групи биха намерили своето адекватно решение в самия преговорен процес. Това е дълъг процес. И, ако бъде даден старт на преговорния процес, тези въпроси биха били поставени от самия Европейски съюз. Тогава ще постигнем по-бърз и ефективен резултат. Защото ние сме ЕС и ние ще поставяме темите в този преговорен процес, категоричен бе Хамид.

Трябва да попитаме защо спецпрокуратурата изпра премиера Кирил Петков, който подписа декларация с невярно съдържание и продължава да лъже. Сигурно лъже и за тортите на жена си, коментира Хамид Хамид закриването на специализираното правосъдие у нас.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност