Народно събрание

Мустафа Карадайъ: Предложеният проект на нова Конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ!
УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!


В началото на тази сесия на 44-то Народно събрание, ние от Движението за права и свободи ясно и категорично заявихме, че няма да се подпишем под внасянето на нова Конституция на Република България и че няма да гласуваме за свикване на Велико Народно събрание, каквато е и точката, която разглеждаме.

Според нас предложеният проект на нова Конституция от ГЕРБ е поредният удар срещу демокрацията и държавността. Първоначалният вариант на написания на бързо проект на нова Конституция беше се отказал от общочовешки ценности като свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост. Пак по същия начин, така набързо след това намериха някакво място в предложеният проект.

Уважаеми госпожи и господа народни представители, в Конституцията правата на личността, нейното достойнство и сигурност трябва да бъдат издигнати във върховен принцип, а не така между другото пропускани и включвани в някакъв текст. Конституцията като основен закон засяга пряко правата и свободите на всички български граждани и ето защо всички политически сили трябва да подходят с необходимата отговорност. НоватаКонституция трябва да се приеме като нов обществен договор след сериозни дебати в спокойно, нормално и креативно политическо време.

Предложената нова Конституция категорично не отговаря на обществените нагласи и очаквания. Когато ГЕРБ говори и предлага нова Конституция, с действията си поне трябва да докаже, че спазва сега действащата, включително тук в Народното събрание, в законодателството и от председателя на Народното събрание. Уви, свидетели сме на погазване на Конституцията на Република България и законите на страната както от председателя на парламента, така и от ГЕРБ в НС и в законодателството. Новата Конституция или промени в действащата трябва да отстраняват констатирани недостатъци в действащата и да бъдат насочени към постигане на върховенство на правото и укрепване на демократичните ценности. Да приближат българския конституционен модел към най-добрите международни и европейски образци. Но видяхме и оценката на Венецианската комисия, която беше ясна и категорична, че този проект не става. С това си обясняваме и прибързаното внасяне днес за разглеждане. Срамът ви е толкова голям и сега се опитвате набързо да се отървете оттемата.Уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми колеги от ГЕРБ!

Призовавам ви да спазваме действащата Конституция на Република България и законите на страната. Благодаря ви за вниманието!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност