Регионални

Талантливите деца на Ардино с празнична програма за Международния ден на майчиния език - 21 февруари

Ардино отбеляза Международния ден на майчиния език - 21 февруари, в условията на пандемия от COVID-19 и без масови мероприятия. Събитието се проведе в салона на читалище „Родопска искра“ без публика. 

В празничната програма, посветена на опазването на езиковото и културно многообразие, се включиха ученици от Ардино, изучаващи турски език като майчин. Тя започна със стихотворение, поднесено от Алиса Туран. Енда, Ниляй и Дамла представиха популярната песен „Orda bir köy var“. 

Енес, Ефе, Мерт, Туна и Хакан изрецитираха стихотворения от творчеството на местния поет Али Дурмуш. В празничната програма се включиха и изключително талантливите сестри Букет и Бурчин, които представиха една красива песен. Празникът завърши с автентичен танц.

IMG 732ebf671d222661778e7524e72c3be0 V

„Всяка инициатива за насърчаване и разпространение на майчиния език е не само част от езиковото многообразие, но и пособие за повишаване на осведомителността относно езиковите и културни традиции по света и вдъхновява солидарност, основана на разбиране, толерантност и диалог. Община Ардино подхожда отговорно към проблемите по изучаването и популяризирането на майчиния/турски език. Въпреки законовите и организационни пречки учебният предмет „Майчин /турски език“ се изучава в общинските училища и извънучилищни учреждения. Като родители сме отговорни да предадем това богатство на децата си. А ние като ръководство на община Ардино ще продължаваме да създаваме условия за изучаване на майчиния език. От името на ръководството на община Ардино и от мое име Ви поздравявам най-сърдечно по случай 21 февруари – Международен ден на майчиния език“, заяви кметът на община Ардино инж. Изет Шабан в приветствието си по повод Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Той поздрави децата и техните ръководители, изрази удовлетворение от факта, че са подготвили чудесна програма.

Денят на майчиния език се чества ежегодно по света от 2000 година насам с цел да се покаже значимостта на изучаването и използването на майчин език, както и да насърчи многоезичието и културното разнообразие. 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност