Събития

Д-р инж. Хасан Азис: Спешна индексация на цените в строителството и държавна подкрепа за малките общини

Въпросът, който повдигаме с голяма загриженост, е по отношение на индексацията на цените в строителството. В момента местните власти са в невъзможност за изпълнение на своите строителни програми заради завишените цени. Това заяви д-р инж. Хасан Азис на форума "Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и устойчивост", организиран от "Стандарт" и "Строител".

Дискусията се проведе в хотел „Маринела” в партньорство с МРРБ, Камарата на строителите, Камарата на архитектите и Националното сдружение на общините в България.

Хасан Азис Форум

Европейски партньор на инициативата бе евродепутатът Искра Михайлова, зам.-председател на групата "Обнови Европа" в Европарламента. Тя и председателят на УС на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев бяха модератори на дискусията, която събра най-големите компании в строителната индустрия, областни управители и над 20 кметове с вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов и народни представители, за да търси решение на най-наболелите за сектора и местната власт проблеми.

Хасан Азис Форум1

Има много проекти, от които строителите се отказват. Нужна е спешна методика за индексиране на договорите, които се изпълняват. Много от тях са свързани с договори по оперативните програми. Тези проекти и цени са отпреди 2-3 и повече години. За да бъдем в рамките на закона тази методика трябва да се промени, за да не спираме инвестиционния процес, категоричен бе кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, зам.-председател на ДПС.

На второ място - необходима е спешна актуализация на Закона за обществените поръчки. Ако се направи индексация на цените, ние ще сме пред хипотезата да подпишем споразумения към подписаните договори, което трябва да стане със спешна намеса на народните представители. Този въпрос е поставен и пред изпълнителната власт, каза д-р инж. Азис.

За нас от особена важност е Общинският фонд за инвестиции. Вече сме на фаза реално стартиране. В тази връзка обаче бих искал да обърна внимание - в нашата страна 265-те общини нямат равни възможности за подготовката на инвестиционните си проекти. Наложително е по-малките общини да бъдат подпомогнати. Това изисква значителен ресурс, който няма как малките да генерират от собствени приходи. Ако искаме да сме ефективни, правителството трябва да помисли за подпомагане на малките общини, подчерта кметът на Кърджали. И изтъкна, че Националното сдружение на общините в България е повдигало този въпрос пред всички правителства през годините.

Използвали сме оперативните програми за техническа помощ. Но по-малките общини са споделяли, че се отказват от участие, поради невъзможност да подготвят адекватни инвестиционни проекти, каза д-р инж. Азис.

Имаме големи възможности по четирите стълба на Плана за възстановяване и устойчивост, нужно е сътрудничество между местната власт и бизнеса, за да наваксаме изгубеното време. Ако Планът беше приет преди година и половина, сега в нашите общини и в икономиката можехме да се възползваме от 13-те процента авансови плащания, поне 1,3 млрд. можеха да влязат в общините. Така че трябва да наваксаме, обобщи д-р инж. Хасан Азис.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност