Събития

Евродепутатът Искра Михайлова към строителната индустрия: Новото предизвикателство в Европа е реновиране на сградния фонд и намаляване на енергийния разход, не изоставайте

До 2050 г. сградите в Европа трябва да бъдат с минимално потребление на енергия. Затова първа задача на строителния бранш сега е реновиране на сградния фонд и намаляване на енергийния разход.

Това посочи евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Искра Михайлова, зам.-председателя на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент, по време на конференцията „Строителството като индустрия на бъдещето - иновации и дигитализация“, организирана от Камарата на строителите в България.

Тя съобщи, че Испания вече е заделила 14 милиарда евро за намаляване на енергийния разход на сградите. Германия е предвидила 7 млрд. до 2026 г.

По думите на Михайлова в момента в България витае един въпрос: „Ще ни се размине ли зеленият пакт? Понеже сега има нова ситуация, има война в Украйна и може би това ще предизвика някакво преразглеждане“.

„Категорично и ясно казвам – НЕ. Напротив, визията на Европейския съюз е, че точно с изпълнението на Зеления пакт ние може да постигнем енергийна независимост на Обединена Европа“, изтъкна Михайлова. „Ще бъде много трудно. Ще бъде мъчително в първите една-две години. Бяхме провокирани от агресията на Русия още повече да забързаме нещата“, обясни евродепутатът. По думите й Европейският съюз няма да даде назад заради трудностите.

„Няма да се случи това. Европейският съюз продължава напред“, категорична е Михайлова. Тя се обърна към строителния сектор с призив: „Нека не изоставаме, нека бъдем част от общите процеси“.

9,5% от БВП на ЕС идва от строителната индустрия. Повече от 80% от времето си европейският гражданин прекарва в различни сгради. Сградите в Европа пък потребяват 40% от общото потребление на енергия.

„Затова една от перспективите, които стоят пред строителната индустрия в Европа и България, е участието в реновирането на сградния фонд“, обясни Искра Михайлова.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност