Събития

Илхан Кючюк на форума „ЕС среща Балканите“: Европейската интеграция на Западните Балкани се превърна във въпрос на сигурност

Темата за европейската интеграция на Западните Балкани придоби друго измерение и се превърна във въпрос на сигурност. Това заяви съпрезидентът на АЛДЕ и евродепутатът от ДПС/”Обнови Европа” Илхан Кючюк при откриването на организирания от него форум „ЕС среща Балканите“. Мащабната конференция, която събира лидери на ЕС, външни министри и политици на най-високо ниво и експерти, се провежда в София. Форумът обсъжда стъпките към засилване на регионалното сътрудничество и интеграцията в Европейския съюз.

Форум Балкани4

"Българският национален интерес е всяка страна от региона да бъде член на ЕС. Но България да бъде водеща страна. Ние имаме опит и можем не просто да подпомагане страните от Западните Балкани, но да ги водим, каза още Илхан Кючюк при откриването на форума. Със сигурност темата за разширяването отново се е върнала в дневния ред на Европейския съюз, не че френското председателство не положи огромни усилия, за да разреши спора между България и Северна Македония", коментира Кючюк.

Форум Балкани5

Според него темата за разширяването на Европейския съюз е легитимен аргумент на всяко едно председателство. "Темата за разширяването може да се погледне и от друг ъгъл. Ако преди някои скептични държави изразяваха огромното си притеснение от разширяването, защото ще загубят определени блага, произтичащи от общия съюз, днес темата за разширяването на Европейския съюз е свързана преди всичко с политиката по сигурност. Разширяването трябва да продължи по посока на Западните Балкани с много ускорени темпове", категоричен е евродепутатът.

Форум Балкани11

Илхан Кюбюк е категоричен, че ЕС трябва да даде статут на кандидат-член за ЕС на Украйна още през юни. Той посочи, че и днес чуват скептични гласове, които казват – Украйна никога няма да бъде част от ЕС и никога няма да придобие статут на кандидат-член. „Точно обратното. В момент, в който ЕС е обединен, за своите ценности, трябва да направи най-силната и най-голяма крачка, а именно да даде статут на Украйна като кандидат за член ЕС през юни. Аз очаквам европейските институции и най-вече Съветът на ЕС да бъде на висотата на своята отговорност“, посочи Кючюк.

Той не е оптимист за спирането на войната в Украйна, въпреки че призовава да бъдат потърсени всякакви възможни варианти да бъде намерено примирие. Тази война има пряко отражение върху българската икономика, подчерта Илхан Кючюк. Има пряко отражение върху българското гражданско общество, поради редица причини - географски, исторически и др.

Форум Балкани12

Илхан Кючюк посочи, че в 21 век никой никога не би си представил, че границите могат да бъдат прекроени, но уви - днес се случва. Никога не бихме си представили на 24 февруари, че суверенният избор на една страна да бъде част от това пространство, към което иска да принадлежи, ще бъде нарушено, посочи Кючюк.

По думите му кризата в Украйна и агресията на Русия са онази камбана, която трябва да прозвучи много силно и в европейските институции. „Не просто Европа трябва да се реформира, а Европа трябва да погледне към страните от региона и към източното партньорство по съвсем различен начин“, добави той.

Форум Балкани13

Организатори на форума са партия АЛДЕ, с подкрепата на Европейския либерален форум и Атлантическия клуб в България.

Специални гости на събитието са Федерика Могерини, ректор на колежа на Европа и върховен представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност (2014-2019), която е модератор на част от дискусията и еврокомисарят по съседство и разширяване, Оливер Вархеи.

Форум Балкани3

Сред специалните гости на форума са лидерът на ДПС Мустафа Карадайй и цялото ръководство на Движението.

Форум Балкани25

Министрите на външните работи на Република Турция, Република Северна Македония, Република Албания, Република Косово и Република Босна и Херцеговина дискутират ползите от интеграцията в първия панел на форума.

Аз смятам, че българският национален интерес е всяка държава да членува в ЕС, каза Илхан Кючюк и добави, че уникалният български етнически модел е най-добрата основа, заедно с 15-годишния ни опит в ЕС, не просто да подпомагаме страните от Западните Балкани, а да ги водим.

Ние и Румъния станахме част от съюза преди всичко заради усилията, които направиха предишно поколение политици заради Косовската криза, каза Кючюк. По думите му днес Косово не може да получи визова либерализация. Гражданите не могат да пътуват, защото не са припознати от пет държави в ЕС. На тази политика е време да се каже не, ако искаме да бъдем съюзът, който движи напред световните дела, е време да обединим всички усилия, добави Кючюк.

Форум Балкани2

Когато говорим за Западните Балкани, знаем къде са уязвимостите и предизвикателствата. Трябва да поставим разширяването на Западните Балкани сред петте основни приоритета на ЕС, заяви еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи на форума.

Войната, на която сме свидетели е война, на която бяхме вече свидетели на Балканите, но не сме си написали домашното и не сме си извадили поуките, предупреди Вархеи.

Мирът и стабилността се постигат най-лесно посредством благоденствие, а не в обратната последователност, каза еврокомисарят. Когато хората имат какво да загубят ще мислят по-трезво. Извлечената поука през годините във връзка със Западните Балкани е, че сега трябва да се ускори процесът на европейската им интеграция, категоричен бе Вархеи.

Форум Балкани26

Това, което се случва в Украйна, е резултат от поредица от грешки. Къде съгрешихме ние - България, ЕС, НАТО, попита президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси. При старта на форума той разказа и лична история - че през 1943 г., когато България спасява семейството му, той има братовчед във Франция, който загива заедно с другите евреи там. Не съм разказвал тази история досега, защото си мислех, че войната е част от миналото ни. Но истината е, че войната винаги е била част от бъдещето, допълни Паси. Украйна е в сърцата ни. Аз съм Украйна, допълни той.

Не вярвахме, че може да има такава война. Но днес получаваме най-силното доказателство, че сме били прави да искаме да влезем в ЕС и НАТО, категоричен бе бившият външен министър.

Украинските жени и деца носят най-голямата цена за тази брутална инвазия, заяви във видеообръщение председателят на Европарламента Роберта Мацола. Тя приветства страните, които подкрепиха санкциите и призова за пълното им прилагане. Географски Западните Балкани са заобиколени от ЕС. Вече прекалено дълго чукат на вратата ни, сега е необходима яснота за тях. Трябва да преобърнем ситуацията, призова Мацола. Трябва да се положат искрени усилия за все още нерешените двустранни въпроси, допълни тя.

Албания и Северна Македония са изпълнили всички изисквания за старт на преговорите. Това не само е несправедливо, но и подкопава доверието в ЕС. По отношение на Босна и Херцеговина сме внимателни. Предвид последните заплахи на Путин - той е твърдо решен да продължи с разрушителите действия и към Западните Балкани.

Политиката за разширяване винаги е била наш път и ангажимент. Западните Балкани ще имат поддръжник в лицето на ЕП, каза Мацола.

Членството ни в ЕС ще предотврати по-нататъшни агресивни действия от страна на Русия. Това заяви вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина, която отправи видеобръщение към участниците. Ако Украйна се беше присъединила към НАТО, нямаше да започне войната, смята Стефанишина. Тя подчерта, че украинските усещат подкрепата на ЕС и неговите граждани.

"Ние сме силни и много смели. Силно обединени сме в този момент. Знаем много точно какъв е единственият начин да се сложи край на войната, а именно безусловната победа на украинската армия с подкрепата на демократичната общност по света", каза още тя.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност