Събития

Искра Михайлова пред строители и кметове: Гледайте хоризонталните програми на ЕС, в тях има предвидени 400 млрд. евро

Изисква се кураж да събереш аудитория, в която да са представени различни гледни точки. Моята гледна точка е тази на Европейския парламент. На тези, които изграждат и защитават общата европейска политика, които реализират на практика съществуването на зеления пакт, които изпълват със съдържание неговите елементи, които работят в момента по пакета "Подготвени за цел 55". Той ще се отрази изключително силно на българската икономика, както на всяка европейска икономика, но с това и на строителната индустрия в България и на местните власти. С тези думи евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Искра Михайлова откри форума "Инвестиционните проекти. Планът за възстановяване и устойчивост", организиран от медиите "Стандарт" и "Строител" в партньорство с МРРБ, Камарата на строителите, Камарата на архитектите и Националното сдружение на общините в България.

Искра Михайлова Форум1

Искра Михайлова е европейски партньор на инициативата. Тя и инж. Илиян Терзиев, председател на УС на Камарата на строителите, бяха модератори на дискусията, събрала строителната индустрия и местните власти с вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов и народни представители.

Тази гледна точка ми позволява да правя сравнения какво се случва в България и в другите страни от ЕС, каза Искра Михайлова. И подчерта, че в момента всички страни членки на съюза са в процес на изключително амбициозно прилагане на плановете за възстановяване и устойчивост. Това е предизвикателството за следващите 2,3,4 години, изтъкна Михайлова.

Отговорът на обединена Европа на войната в Украйна е ясен. И в тази ситуацията обединена Европа ще продължи да реализира своята стратегия за растеж и тя е Зеленият пакт. Затова се изисква кураж да се постави темата в днешни дни, още повече когато имаме толкова много болни въпроси в строителния сектор, за които трябва да си говорим открито. Има и толкова много въпроси, свързани с проектите на местните власти, изтъкна Михайлова, която е зам.-председател на групата "Обнови Европа" в Европарламента.

Точно заради войната сега сме в друго време - трябва да има подкрепа за общините, трябва да има индексация на проектите, подчерта Михайлова.

Не видях водещата роля на местните власти в Плана за възстановяване и устойчивост. Видях много ангажименти на централната власт, което ме навежда на мисълта, че ще имаме проблеми в реализацията, каза още Искра Михайлова.

Планът страда от липсата на фокус, който трябва да даде ръст и тласък на българската икономика. В него има предвиден сериозен ресурс, който трябва да бъде реализиран и усвоен от строителната индустрия, подчерта Михайлова. Тя призова местните власти да направят задълбочен анализ къде е мястото им в плана, взаимодействайки си със строителната индустрия.

Дали това взаимодействие е само в реализацията на улично осветление или може да се види и в развитието на образователна и здравна инфраструктура, в реализацията на реновирането на сградния фонд, попита Искра Михайлова. И допълни: „Затова сте заедно тук днес – строителна индустрия и местна власт, за да поставим тези въпроси.".

Искра Михайлова призова кметовете са обърнат внимание не хоризонталните програми на ЕС, по които има предвидени 400 млрд. евро. Ако структурните фондове на ЕС управляват ресурс от около 350 млрд. евро от бюджета на ЕС, хоризонталните програми управляват ресурс от около 400 млрд. евро. Тенденцията е към хоризонталните програми. Те са потенциална възможност и за местните власти и за всички, които имат желание да се включат в общите промени в ЕС, каза тя.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност