Събития

Мустафа Карадайъ от Караманци: Поклон пред героите на демокрацията! 33 години ДПС пази свободата, държавата и държавността

Всяка година в първата седмица на май ние идваме тук, в Караманци, за да си  припомним онези събития и, да се върнем в онези дни. Защото днес в България има демокрация и свободи, но всичко това си има и цена. Тази цена я платихме ние. Ние донесохме свободата и демокрацията в България. Поклон пред героите на демокрацията, Бог да ги прости. С тези думи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се обърна към огромното множество от членове и симпатизанти на ДПС, събрало се в хасковското село Караманци, за да почете паметта на жертвите на т.нар. „възродителен процес”.

Караманци Майски събития 2023

Няма как да не говорим за онези времена. Няма как всяка година да не сме заедно, защото освен нас други не искат да помнят онези времена. Всички говорят за историята, но го правят с подбрани факти. А някои факти от нашата история, ако могат, дори ще ги и заличат, каза Карадайъ.

Почти 40 години минаха от онези събития през месец май 1984 г. тук, в Караманци. Идващите поколения няма да ги знаят, ако ние днес не сме тук на тези площади. Онези събития трябва да се разберат конкретиката на преживяното тогава, допълни той. И заяви: „Името, което с езана е изписано в нашата душа, как ще ни го отнемат? Това е равносилно да ни отнемат душата.”.

Караманци Майски събития 2023 2

Затова тогава Караманци и героите на Караманци се вдигнаха на протести, на бунтове. И не само тук, в Караманци, а и в различни краища на страната, подчерта Карадайъ.

Той посочи, че за да се стигне до събитията от 1984 година в Караманци, има предистория, за която трябва много да се говори, за да се помни.

Когато през 1964 година в района на Гоце Делчев в Западните Родопи започва този грозен процес на отнемане на имена, на идентичност, на потъпкване на чест и достойнство, ние тук, в Източните Родопи, казвахме: "Те там са други, това при нас няма да се случи".  Когато Рибново въстана и спря този грозен процес през 1964 година, и държавата направи крачка назад. Но днес виждаме, че аргументът за спиране на този грозен процес е бил, че местните власти са тръгнали към смяната на имената неподготвени, върна лентата на историческите събития Мустафа Карадайъ.

Караманци Майски събития 2023 4

Тогава не се осъжда този грозен акт, а се обвиняват местните управници, че са тръгнали неподготвени. Така през 1970, 1971, 1972, 1973 година това вече се реализира от централната власт в Западните Родопи. И ние тук в Източните Родопи пак казваме: "А, те там са други, при нас няма да стане". Нали така? Обаче не мина много време, дойде 1984 година май месец и тук започна същият този грозен процес. Така Родопите се обединихме. Но там от Делиормана казваха: "Те там са други, при нас този процес няма как да дойде, няма да се случи". Но през 1985 година и там се случи, припомни Карадайъ.

И така в България, ние мюсюлманите бяхме обединени от мъката, от потъпканото достойнство и от потъпканата чест. При всички тези събития имаше жертви. Имаше хора, които тогава платиха цената на днешната демокрация с живота си. Имаше хора, които платиха тази цена със здравето си, със свободата си. Така беше в Южна България, каза лидерът на ДПС.

Караманци Майски събития 2023 6

Но в Северна България  още със старта на смяната на имената от януари 1985 година започва създаването на нелегална организация – националноосвободително движение на турците в България, под ръководството на д-р Ахмед Доган - днешният ни почетен председател. След година и половина са задържани, разкрита е организацията, не цялата и ръководителите й са вкарани в затворите. Но борбата не спира, а продължава от затворите, каза Карадайъ.  Така се стига до 1989 година, когато от месец януари още започва щафетна гладна стачка по затворите. За да се стигне до създаването на мрежа и организация за мирни протести през месец май 1989 година. В Североизточна България организираните мирни протести през месец май 1989 година изненадват отново тоталитарната власт и тя застава пак срещу нас с танковете и калашниците. Тогава има жертви в Североизточна България и някои хора платиха с живота си цената за свободата и днешната демокрация в България, подчерта лидерът на ДПС.

В края на месец май 1989 г. се отваря границата към Р Турция и над 360 000 мирни граждани биват експулсирани в Турция - най-голямата експулсация след Втората световна война в Европа. За да могат днес, след 33 години, нашите роднини да бъдат там, а ние тук. Хиляди семейства останаха разделени, изтъкна Карадайъ.

Караманци Майски събития 2023 5

И продължи: „По този начин се ускори падането на комунистическия режим и освобождаването на политическите затворници през месец декември 1989 и по този начин на 4 .01.1990 г.  във Варна се взема решението да се създаде ДПС под ръководството на д-р Доган, нашия почетен председател днес.”.

Така вече 33 години сме на политическата сцена. За тези 33 години няма много да говоря. Искам само да благодаря за подкрепата за ДПС през тези 33 години – подкрепа за свободата, демокрацията, държавността и държавата, заяви Мустафа Карадайъ. И продължи: „Благодаря ви за подкрепата, която ни дадохте на последните избори. Благодаря за подкрепата в последните 2 години.”.

Лидерът на ДПС припомни, че за 2 години България отиде пет пъти на избори.

Преди няколко месеца казахме, че някои безотговорни политици водят страната ни към поредните пети ненужни парламентарни избори. Днес от тук сме длъжни да заявим, че 5 пъти бяхме на избори, 5 пъти народът даде съответната тежест на политическите партии. 5 пъти народът каза: „Няма да овластим никого еднолично, еднопартийно да управлява страната. Гласът е от нас. Вие в Народното събрание се разберете в диалог, с отговорност към проблемите на хората и държавата, с разум и акъл да решавате тези проблеми.”, припомни Карадайъ.

Време е с диалог, отговорност и разум да се сформира отговорно и разумно мнозинство в НС, което да излъчи  редовен кабинет, за да се преодолее политическата криза в България. Без това да се случи не можем да решаваме проблемите на хората и не можем да преодолеем останалите кризи. Това е дневният ред на политическата сцена. Ние разчитаме, че мъдростта на народа ще се прояви и в политиците, за да има редовен кабинет, който да решава проблемите и да преодолява кризите в тези сложни времена, категоричен бе Карадайъ.

Ние от ДПС само преди месец поехме ангажименти. Първо казахме, че проблемите на хората не са онова, което някои политици се опитват чрез противопоставяне  и омраза, чрез разделение в НС да демонстрират. Проблемите на хората са високата инфлация, високите цени, несигурните работни места и неадекватните доходи. Поехме ангажимент да спрем това обедняване и много скоро да бъдат реализирани всички средства от ЕС, предвидени за България, заяви още Мустафа Карадайъ.

И припомни ангажиментите на ДПС: „Поехме ангажимент да има адекватно и целенасочено подпомагане на уязвимите групи, да има промени за качествено образование, стабилна, устойчива и предвидима бизнес среда, за да има инвестиции в България,  за подпомагане на малки и средни земеделци и час по-скоро реализиране на Стратегическия план за земеделието в България. Поехме ангажимент да има план за развитие на регионите с приоритет и акцент върху малките общини и малките населени места. Поехме ангажимент, ако сме част от мнозинството в НС, което ще излъчи редовен кабинет,  дневният ред на хората да бъде дневен ред на политиците, на парламента и на кабинета, които ще излъчи НС.”.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност