Събития

Мустафа Карадайъ почете премиерата на филм за Ататюрк

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ присъства на представянето пред българска публика на документалния филм "Софийските години на Мустафа Кемал 1913-1915" в четвъртък вечер.

Премиера

Автори на лентата са журналистът Нахиде Дениз и режисьорът Уфук Каракаш. Мястото на премиерата - Централният военен клуб в столицата не беше избрано случайно. Ататюрк е обичал да посещава клуба в годините, когато е бил военен аташе в София.

Премиера1

Събитието уважиха посланикът на Република Турция в София Нейно Превъзходителство Айлин Секизкьок, депутатът от Меджлиса проф. Юксел Йозкан, известният турски професор Левент Каяпунар, който е изселник от страната ни, цар Симеон II, президентите Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, съпругата на настоящия държавен глава Десислава Радева, главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи и неговият заместник Бейхан Мехмед.

Премиера2

В лентата са включени известни историци и общественици от България и Турция. От Ардино участва Селяхтин Карабашев. След прожекцията публиката стана на крака и бурно аплодира авторите. Тя изслуша с вълнение и изпълнение на живо на композитора на музиката към документалния филм Мурат Евгин.

Премиера3

В приветствието си посланикът на Република Турция в София Нейно Превъзходителство Айлин Секизкьок подчерта, че Мустафа Кемал Ататюрк е работил изключително активно като военно аташе в София в периода 1913-1915 г. От тогава привилегия е за всички турски дипломати да работят в нашата столица. В София Бащата на турците е прекарал едни от най-щастливите си дни. Създал е приятелства, които са прераснали в приятелство между България и Турция. След неговата мисия България и Турция не са воювали, а днес са и съюзници. Дипломатът цитира знаменитите слова на Ататюрк: “Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е срещу България, той е и срещу Турция“.

Премиера5

Премиерата на филма е част от Дните на Ататюрк в България. Предстои и изложба на архивите на двете страни. Филмът бе показан за първи път в Деня на възпоминание на Ататюрк, който се чества още и като Ден на младежта и спорта в югоизточната ни съседка.
Журналистката Нахиде Дениз е активен автор на много български медии, както дълги години беше кореспондент на БТА от Истанбул, БНТ и БНР. Тя поема предизвикателството да направи своята версия за софийските дни на турския държавник. Това не е нейната първа творческа среща с Ататюрк - преди десетина години тя преведе на български език книгата на Ипек Чалъшлар "Латифе ханъм" - биографичен роман за съпругата на Ататюрк.

Премиера6

Творческият екип на филма - Нахиде Дениз и режисьорът Уфук Каракаш, работят върху него от няколко години и дори строгите почти двегодишни ограничителни мерки заради пандемията от ковид не попречиха на техния ентусиазъм и професионализъм да издирят максимално много архивни документи и свидетелства за Мустафа Кемал в България, за да направят снимките за документалната лента.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност