Събития

Филиз Хюсменова: Жените в ДПС са носителки на лидерство

Жените в ДПС са носителки на лидерство. Това заяви зам.-председателят на 49-ото НС Филиз Хюсменова, която откри във Варна семинара „Женското лидерство в модерното управление“.  Той бе организиран от лидера на европейските либерали Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/”Обнови Европа”. За лидерството на жените в политиката и бизнеса говориха Имрен Мехмедова, член на ЦОБ на ДПС и народните представители Ертен Анисова и Фатме Рамадан, а народният представител Ализан Яхова беше модератор и лектор на панела. Лекции имаха д-р Ирена Тодорова, преподавател н НБУ и Валерия Велева, главен редактор на „Епицентър.бг”.

Варна6

Темата на семинара не е случайна. Тя е избрана точно за вас!  Вие сте подготвени да говорим за женското лидерство, вие сте нейните адресати, защото сте на това ниво. Вашите инстинкти отключват адекватни способности, вашият опит в партийната работа, който е натрупан в течение на дълго време, пречупен през професионалната ви компетентност и лична организираност и отговорност, водят точно към това - към способност за лидерство, подчерта Филиз Хюсменова.

Варна5

Дори да не го осъзнавате, вие тук, в тази зала, сте носители на лидерство, заяви зам.-председателят на НС. И допълни: „В това се убедих и няма да спра да повтарям, и да се възхищавам на лидерството, което демонстрира Женската организация на Движението за права и свободи в област Варна по време на изборите за 49-ото Народно събрание. Заслужени адмирации за всички вас, мили дами!”.

Варна9

По мнение лично на г-н Мустафа Карадайъ, нашия председател, вие, скъпи дами, също сте естествени лидери в общността, в която работите и вие сте на нивото на привилегията да бъдете лидери, да участвате днес като лектори в това събитие, защото това всяка една от вас го носи в себе си. Не се колебая да ви нарека лидери и жени, които са готови да водят управленски процеси, каза Хюсменова.

Варна10

От моя гледна точка вие притежавате прекрасни качества, които в необходимата ситуация ви позволяват да вземате решения, да стимулирате другите и да постигате резултати. Казвам от моя гледна точка, защото не е възможно да се даде всеобща дефиниция за лидерство. Всеки има своя собствена трактовка. Някои хора свързват лидерството с велики дела, други смятат, че могат да са обикновенни хора, които водят с определени ситуации. Трети казват, че това са компетентните началници. Има и такива, които не обичат да използват тази дума, защото я свързват с диктаторски начин на управление или с усещане за собствената си неспособност, подчерта още Филиз Хюсменова.

Варна11

Тя обясни, че има езици, които нямат пряк превод на думата лидерство. Но въпреки, че няма обща дефиниция, въпреки различните гледни точки всички разбират какво е лидерство. Хората го разпознават тогава, когато го срещнат.

Варна1

В издание по проект на Съвета на Европа за лидерството прочетох следния пример – представете си тъмна нощ, няма луна и е невъзможно да се види каквото и да било. Човекът се движи в собствената си градина, движи се бавно и внимателно напред. Ръцете са обтегнати, внимава да не се блъсне, изведнъж хваща нещо обло и гладко, опипва, разбира, че държи бивната на слон, опипва на около и хваща неговия хобот. Тогава разбира, че има слон в градината. Както се открива слон в нощта така човек разбира какво е лидерство, когато го усети, каза Хюсменова.

Варна2

Също, както можем да разпознаем слона през нощта, по допир, по мирис, звук, така можем да разпознаем и лидерството по различни начини. Лидерството се чувства, усеща се. Лидерството само си проправя път, то въздейства и увлича. Всички имаме лидерски качества, ние се изправяме пред предизвикателствата всеки ден. Ние упражняваме лидерство, когато се справяме с тези предизвикателства. Но не всички избират да упражняват това качество при всякакви условия по една или друга причина, допълни народният представител от ДПС.

Варна4

Някои случаи можем да решим, че нямаме нужните качества и че други са по-добре подготвени – може да ни е страх от последиците, може да предпочетем да не се самоизтъкваме, може да не притежаваме нужната смелост. Но можем да кажем и „да” на предизвикателството и да се изправим срещу него. Лидерството е избор, който имаме силата да направим, категорична бе Хюсменова.

Не знам дали се раждаме с лидерството, но всички можем да усвоим лидерските умения и практики. Наистина всеки по един или друг начин е усвоил някакви лидерски умения. Как така ли? Както казах, от самия опит придобит чрез преодоляване на предизвикателствата, от упражняването на самото лидерство, допълни тя.

И даде пример с усвояването на родителските умения. Уменията от нашите собствени родители сме ги усвоили или сме чели книги за родителските грижи. Но най-добрият ни учител е самото дете! Ние се учим от реакцията на детето към това което правим, адаптираме нашия подход според обстоятелствата, постепенно развиваме подход за възпитание по начина, който ние считаме за най-удачен. Усвояването на лидерството е аналогично - чрез опита и чрез вземане на поуки от този опит, посочи Филиз Хюсменова.

Чрез прилагане на лидерството в различни ситуации по наш собствен начин и чрез постепенното изграждане на компетенстност от този опит. Чрез намирането на смелост да кажем ДА на предизвикателствата, обясни тя. И обърна внимание на още един аспект на лидерството.

Ако екипи или организации започнат да зависят от ръководството само на един човек, какво би се случило ако този човек си тръгне. Лидерство, зависещо само от едно лице, може да е добро в краткосрочен план, но не и в дългосрочен план. Правейки такова лице, екипът или организациите могат сами да създадат проблеми. С чудесното си чувство за хумор, англичаните илюстрират това по следния начин. Те казват: не може да се издигнете в небето като орел, ако летите с пуйки. С това се опитвам да кажа, че екипното обкръжение на всеки лидер предопределя тавана и качеството на неговите възможности, заяви Хюсменова.

Затова Движението за права и свободи е успешна партия, защото има лидер в лицето на почетния ни председател д-р Ахмед Доган, защото има лидер в лицето на председателя на партията г-н Мустафа Карадайъ, защото има вас лидери в общностите, подкрепящи ръководството – инициативни и отговорни едновременно, обобщи зам.-председателят на парламента.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност