Джейхан Ибрямов: Трети парламентарни избори в рамките на по-малко от година е твърде много

- Говорите за смяна на чипа, за нов модел на управление, за рестарт на държавността, господин Ибрямов. Защо точно сега?

- Не е от сега. Ако прочетете изказването пред парламента на нашия председател, г-н Карадайъ, той говори за рестарт на държавността още от януари 2020 г. А преди него за това говори и нашия почетен председател д-р Ахмед Доган - в коледната си реч пред актива на ДПС, през 2019 г. Говорим преди всичко за състоянието на будна кома, в която се намира държавата, за необходимостта от връщане към нормалността, типична за една демократична държава. Е, не ни чуваха. Заговорихме за необходимостта от диалог, а не, както е в момента - монолог между глухи. Няма ефект и това е причината сега държавата ни да е в тази политическа криза. Втори парламентарни избори за три месеца. Това нормално ли е? Не е ли нужен рестарт и смяна на хардуера?

- Как ще постигнете тази "нормалност"? Какво руши институциите?

- Бих посочил няколко фактора за рушенето– непрекъсващата война между институциите, личната непоносимост между първите лица на държавата, доминиращия популизъм, вътрешното противопоставяне, дори и в рамките на една институция, и в крайна сметка -  упадъка на държавността. А как се постига „нормалност” -  за сега е известен само един начин – чрез диалог и чуваемост между институциите. Поканих водачите на  листите на всички парламентарна представени партии от 45-то Народно събрание от 28 МИР. И никой не пожела да водим диалог за бъдещето на региона. От „Има такъв народ“ изпратиха писмо - в смисъл „ще говорим, ама след изборите”, от ГЕРБ си замълчаха, от „Демократична България” не искаха диалог. За мен и Движението за права и свободи са важни аргументите и вижданията по даден казус, а не обвиненията и отхвърлянията. Няма как да се върви напред с очите назад. Диалог нямаше, въпреки че имахме уговорен час, дата и място. Това трябва да се промени. Трети парламентарни избори в рамките на по-малко от една година е твърде много.

- Къде е личностния проблем, за който споменахте? Може ли да го формулирате?

- Ще се опитам. Цялото управление на г-н Борисов се базираше на отричания още от пост колониалното време на принципа „разделяй и владей”, принцип отричащ диалога и фаворитизиращ противопоставянето. Президентът г-н Радев, който по конституция символизира единството на нацията (Гл. IV, Чл. 92, (1) от Конституцията на Р България), взе страна в това противостоене, с което катализира антагонизма. Разбира се, имаше и други фактори, аз просто давам пример с най-ярките величини в това противостоене.

 

- Активен сте в срещите си с избирателите - какво ви питат най-често хората?

- Питат за всичко – защо не си говорим, защо не видим състоянието на икономиката в региона, защо сме в парламента, като не си говорим, защо няма добри пътища, защо обезлюдяват селата, защо растат цените, но не и заплатите, защо няма добро социално осигуряване. За това питат – и най-вече кога ще спрем да се мразим и кога ще проумеем смисъла на понятието „Заедност”. За това питат. Никой не пита защо някои ядат дебелата пита, но мнозина питат кой и защо им я дава. 

- Получавате ли упреци? Какви са най-важните решения, които не търпят отлагане в Търговищко, където водите листата на ДПС?

- Всички въпроси, за които споменах, звучат като упреци. Да, получавам много упреци, защото и аз съм част от несъстоялия се диалог. Но сред тези, които не търпят отлагане – на първо място е ваксинацията, под 10% от населението е с две дози ваксина. А смъртността е ужасно висока. Следващия важен въпрос е за икономиката – над една трета от земеделската земя в района е необработваема или се води мери и пасища. Това е най-плодородната почва  в страната. С идеален климат за селско стопанство. Питат за образованието – за лошия интернет, за липсата на техника, за лошите условия в някои училища. Питат за водата, за канализацията, за пътищата, за всичко което една нормална държава трябва да има.

- Община Антоново е от вашия избирателен район и беше една от сериозно пострадалите от последните наводнения, бяхте ли там, какво се случва?

- За съжаление много тежко пострадаха селата от общината. Десетки семейства останаха без покрив, а щетите са оценени на 1 млн. лв. Бях там и видях целия ужас, болката и страданието на хората. Бурята и проливния дъжд нанесоха много щети, имаше наводнени къщи, паднали мостове, отнесен водоскок. Веднага говорих с областния управител и го призовах за спешни действия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за да може държавата да е в помощ на населението. Бих искал, чрез Вас, още веднъж да благодаря на кмета на Антоново, че предприе бързи и навременни действия за възстановяването на пострадалите села, от нанесените щети, по време на бурята, както и тяхното описване.

- Обещавате повече справедливост на гражданите - къде виждате най-големия й дефицит в момента?

- За да има справедливост трябва да има демократична държава, основана на принципите на взаимообвързаност между властите, на диалога и координация в действията на институциите, в непрекъснатия разговор между избираеми и избиратели. Трябва да се  възприемаме преди всичко  като Homo dialogues, а не като Zoon politicon. Разликата между диалогизиращ човек и политическо животно е очевадна. Демокрацията изисква това.

(в."Труд"; 07.07.2021г.)

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност