Йордан Цонев в Шумен: Липсата на доверие в институциите доведе до политическата криза

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев застана пред членовете и симпатизантите на партията в Шумен, за да даде добави още една причина за политическата криза, заради която българите отиват за трети път на избори тази година. На срещата присъстваха председателят на ДПС и кандидат за президент Мустафа Карадайъ, членът на Централното оперативно бюро и втори в листата на Шумен Хамид Хамид, областният координатор на ДПС за Шумен Айсел Руфад. Гост на събитието бе и Христо Бисеров, за когото Йордан Цонев припомни, че именно той му е дал тласък в политиката.

Липсата на доверие в институцията е поредната причина за кризата заедно с задкулисието на кръга "Капитал", безотговорността на управляващите и липсата на лидерство, заяви Йордан Цонев.

"Знаете, че демокрацията съществува през правила. Това са конституцията и законите на страната. Тези правила обаче се осъществяват през институциите - парламента, Министерски съвет, президента, съдебната власт", припомни Йордан Цонев.

Той добави, че не е новина това, че институциите днес са на най-ниската точка на доверие от началото на прехода.

"Припомнете си силната активност по време на избори през 90-те години на миналия век. Сега не е така, защото година след година политиците и партиите рушаха институциите.
Причината за това е, че много от политиците не разбират значението на институциите за функционирането на демокрацията", заяви Йордан Цонев.

Той даде и три примера:

"Какво направи за институциите през последните 10 години трикратният бивш премиер Бойко Борисов?

С особено старание рушеше институциите, може би, за да изтъкне себе си. Наричаше парламентаристите безделници, с месеци и години не се явяваше в българския парламент на контрол, макар че по Конституция е длъжен.
Неглижираше Конституцията и закона. Представяше държавния бюджет като една торба с пари в една джипка, в която той е касиер. Дърпаше ухото на един президент пред цялата нация.

През цялото време се питах: Не разбират ли, че тези институции им трябват и на тях, за да лидерстват? Защото няма как да си силен лидер без институциите да са стабилни и хората да имат доверие в тях", категоричен бе Йордан Цонев.

Той даде и втори пример, визирайки президента Радев:

"Какво направи сегашния президент Румен Радев - утвърди ли институционалността, което е приоритет на приоритетите за българския държавен глава, още повече че конституционната му роля е да бъде двигател на диалога между институциите?

Още на третия ден след като се закле, влезе в храма на демокрацията - българския парламент и се обърна към народните представители с думите: "Остават ви още няколко дни".

Това не е отношение само към народните представители, но и към институцията. Имаше и много други пъти...", заяви още зам.- председателят на ДПС.

"И днес, когато има криза и на порения му служебен кабинет се налага да въведе строги епидемиологични мерки, за да се съхрани здравната система, хората се противопоставиха на мерките. Сега видя ли той какво означава хората да нямат доверие в институциите?", попита Йордан Цонев.

Той даде и трети пример с българския парламент:

"Последните два парламента се превърнаха в отрицание на парламентаризма. Но да превърнеш парламента в реалити шоу, това е страхотен грях към демокрацията", каза Цонев.

Той акцентира и върху отношението на ДПС към институциите, и защо председателя Карадайъ напълно заслужава да е президент.

"Нека кажем един безспорен факт - ДПС винаги и била партията, която уважава институцията, била е най-институционалната партия. И дори когато сме имали основанието, сме били много обрани в критиките към институциите.

З години бяхме обрани към българския президент въпреки, че виждахме какво става. Направихме го, за да съхраним авторитета на президентската институция. Дума лоша не казахме. Много пъти сме запазвали авторитета и на министри, и на Министерския съвет, и в парламента.

И понеже сме такива, а другите очевидно не са, затова днес имаме пълното право да кажем, че нашият кандидат за президент, председателят Мустафа Карадайъ и затова заслужава да бъде избран.

Неговото уважение към институциите граничи с почитание. Показвал го е много пъти. Дори когато сме се колебаели дали да отидем на някоя среща, защото сме се чувствали обидени, именно заради институционалността той винаги е казвал: Наш дълг е да бъдем на срещите, наш дълг е да провеждаме диалог.

Така той изразява и нашата обща воля и нашето демократично възпитание. Както казва самият той: Ние сме дали много за демокрацията: и жертви, и страдания, затова наш дълг е да я пазим.

Затова и сега се явяваме пред вас, за да кажем - ще я пазим: и в парламента, в нашата парламентарна група, и в президентството - с нашия президент и вицепрезидент, и в общините с нашите кметове, и в общинските съвети - с една дума навсякъде, където депесарите работим", обобщи Йордан Цонев.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност