Йордан Цонев: Мустафа Карадайъ с труд извървя целия път от бедно момче до председател на ДПС. Той е идеалист, който се прекланя пред институциите

Мустафа Карадайъ е много нестандартен политик. Той е от изчезващ вид, идеалист, имал е много трудно и бедно детство, помагал е на майка си, останал е много рано без баща, но е извървял сам целия си път по трудния начин – с много труд и упоритост. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в интервю за Лора Крумова по Нова тв. Мустафа Карадайъ  е извървял цялата стълбица в ДПС от редови член до председател, съобщи Цонев. И подчерта, че лидерът на ДПС уважава институциите до степен на преклонение. За него институциите са най-важното нещо, затова ходи с Конституцията в джоба си. Той не може да приеме, че президент, министри, депутати нарушават конституцията, категоричен бе политикът.

Цонев съобщи, че решението на ДПС да кандидатира за президент Мустафа Карадайъ е дълбок политически ход. В него стои въпросът на етническите турци в България: Вие нас смятате ли ни за равни и можете ли да изберете наше чедо начело на държавата, каза Цонев.

Притеснява ни това, което се случва в последните 25 години в България – задкулисието на кръга „Капитал”. И аз като Делян Пеевски аз бях жертва на задкулисието на кръга „Капитал” и неговия главен художествен ръководител Иво Прокопиев. Това е група, която рисува черни образи с четчица. Така бе нарисуван и моят образ в СДС, но се видя се няма нищо вярно”, заяви още Йордан Цонев.

Много дълго време Пеевски се занимаваше да извади на светло това задкулисие. Затова те успяха да му нарисуват този образ, каза Цонев и съобщи, че разобличаването на задкулисието е кауза на Пеевски както това да помага на хората и общините.

Прокопиев колко офшорни компании има?”, попита Цонев. И заяви: „Аз мога да кажа приблизително. Най-малко 50. Но каква е разликата – той не ги декларира публично. А Пеевски е с лицето си в политиката. Той е от 2005 в политиката, попълва декларации пред КПКОНПИ.”.

Йордан Цонев бе категоричен, че хората обичат Пеевски, защото работи с тях по места и винаги когато е бил депутат е бил сред избирателите си.

Йордан Цонев подчерта, че Румен Радев не разбира ролята на президента. По Конституция той трябва да бъде медиатор между политическите партии. При възникването на кризи президентската институция е основен фактор, тя трябва да бъде полето за постигане на съгласие, а не да влиза в политическите окопи, каза Цонев. Той определи днешното съвещание на Радев със служебните министри като кризисен пиар пред камерите. Защото, ако интересът му бе наистина животът и здравето на хората, зеленият сертификат щеше да бъде обявен още през лятото, за да се подготвят всички. Кой не знаеше, че през есента ще влезем в тежка пандемична криза, попита риторично Цонев. И съобщи, че ДПС прави кампания за ваксинация сред електората си.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност