Мустафа Карадайъ подкрепи възстановяването на историческата джамия в с. Жегларци

Кандидат-президентът и председател на ДПС Мустафа Карадайъ подкрепи възстановяването на историческа джамия в с. Жегларци, община Тервел. Това стана ясно по време на предизборната му обиколка в Добричко. Идеята за възстановяване на храма е на Мюфтийството.

Jeglarci2

Това е и първата джамия у нас, построена още през 1298 година, с половин век преди най-старата - Джумая джамия, в Пловдив.

Построена е преди османския период от Дервиш бей. Горяла е два пъти. Повторно е поправена през 1715, а след това и през 1861 година.

Jeglarci4

Запазена е плочата пред джамията, която се пази в Мюфтийството, а подробните сведения за датирането й са описани в трудовете на един от най-големите историци и архивисти от средата на миналия век Петър Миятев.

Да съхраним, опазваме и развиваме богатото културно-историческо наследство е една от каузите ни с г-жа Михайлова, каза Карадайъ на среща със симпатизанти в селото, което е известно и с уникалната бяла чешма, на която пише "Всичко започва от водата".

Легендата разказва, че Джиджи баши, турският бей в селото, имал красива дъщеря. Той бил извънредно строг към нея и се канел да я задоми за богат офицер от Силистра. Бащата дал много средства за приготвяне на моминския чеиз, но се случило нещастие – девойката обичала друг - беден момък от селото и от мъка се разболяла и умряла.

Беят осъзнал своята несправедливост, продал приготвения чеиз, а със средствата построил каменна чешма за хаир – бяла и хубава като единствената му дъщеря.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност