Мустафа Карадайъ посети енергийно място - Ак Язълъ баба теке

Едно от най-силните енергийните места на Добруджа посети лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Кандидатът на ДПС за президент, заедно с кандидата за вицепрезидент Искра Михайлова и Централния лъч на Движението бяха в Ак Язълъ баба теке в малкото селце Оброчище по пътя за Балчик.

IMG 3186

Ак Язълъ баба теке е може би най-голямото и най-известното на Балканите теке. За първи път то е споменато от известния турски пътешественик Евлия Челеби, който го посетил през 1652 г. „С изключение на мавзолеите на имамите Али и Хюсеин в Багдад, друго такова теке няма нито в Анадола, нито в Персия”, пише Челеби.

teke3

„При селото Теке (старото име на Оброчище) попаднах на един дервишки манастир с такива размери, че не съществува, без съмнение, по-голям на европейска земя, с изключение на Цариград”, пише 220 години по-късно и унгарският му колега Феликс Каниц.

Текето е уникално не само като молитвен дом и енергиен център. Но и като архитектура. Всичко в него е правилен седмоъгълник. Състои се от две еднакви по план сгради - тюрбе (мавзолей) и имарет (магерница). Тюрбето е изцяло запазено, докато от имарета е оцеляла само една стена.

teke1

И мавзолеят, и магерницата, и нейният комин, дори беседката край тях са във форма на идеален седмоъгълник.

В средата на текето е гробът на мюсюлманския светия Ак Язълъ баба. Той е ориентиран изток - запад. Ако се съди по невероятните му размери – 4,45 м дължина и 2,10 м ширина, Ак Язълъ е бил исполин. И сред казълбашите – алиани, и сред християните са запазени много легенди за светеца. Говори се, че само с една секира Ак Язъзъ баба е построил текето за една нощ.

Каменният гроб на Ак Язълъ баба винаги е отрупан с предмети – черги, дрехи, чаршафи, кърпи. И днес болни и отчаяни хора спят в текето, за да се излекуват или да променят живота си към по-добро. Чудото на каменната гробница е в отвора, разположен в западния й край. Поклониците слагат в него ръката си. Държат я 30 секунди. Вярват, че енергията на светеца се влива в тях. Пазителката на текето разказва, че истински вярващият, който влиза с отворено сърце и с чисти помисли, може да види как от дупката излиза млечно бяла ефирна мъгла.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност