Мустафа Карадайъ: Категорично увеличихме присъствието си в местната власт

 Политическите реалности в България вече не са същите, заяви Карадайъ.

След тези избори присъствието на ДПС в местната власт категорично е увеличено. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг след втория тур на местните избои.

„Преди да започна и да дам малко резултатите от статистиката, бих искал да благодаря на партийните структури на ДПС и на всички избиратели на ДПС, които постигнаха един много добър резултат на тези местни избори. Само за сравнение - на предишните местни избори през 2015 г. ние сме спечелили общо 39 кметове на общини в коалиция и като ДПС, като Джебел и Хитрино, много добре знаете, че преждевременно ние ги изключихме, т.е. остават 37 кметове на общини, от които 32 бяха като ДПС, 4 бяха коалиционни и един независим, който беше от ДПС. Резултатът от тези избори през 2019 г. е следният: 47 кметове на общини от ДПС, от които 37 от ДПС, 9 коалиционни и един независим. Т.е. решението на нашия Централен съвет, че на тези местни избори ние ще си запазим влиянието в местната власт и там, където можем, ще увеличим присъствието си в местната власт – това вече е факт. Присъствието на ДПС в местната власт категорично е увеличено. Нещо повече - географията е разширена. От общинските съветници 916 общински съветници са избрани от ДПС, т.е. 18%, а от кметовете на кметства над 35% в страната са избрани от ДПС, като в някои от случаите те са избрани в коалиция", заяви още Мустафа Карадайъ.

„Безспорно всички ние знаем, че изборите са основен елемент на демокрацията, но когато са законни, свободни, честни и има информиран избор на избирателите. Дали бяха информирани избирателите? Независимо от препоръките на Венецианската комисия продължава да има забрана за предизборна кампания на език, различен от българския. За уседналостта – независимо от приетите резолюции на Европейския съюз за даване на възможност на всички граждани на Европейския съюз да могат да гласуват, включително дори да се намират и извън Европейския съюз, в българското законодателство има ограничаване на конституционните права на българските граждани изобщо да не могат да гласуват зад фасадата на уседналостта. И ред други забрани в изборното законодателство. Тези местни избори показаха много от ефектите на законовата уредба и са ярък пример за некомпетентност на избирателните комисии. На тяхното арогантно поведение и правов механизъм. Нарушенията на закона бяха санирани от комисиите. Допускаха нарушения и приемаха решения в противоречие с изборния кодекс. Регистрираха кандидати, които не отговаряха на изискванията на закона. Това изначално поставя въпроса за легитимността на избраните кметове и общински съветници, изобщо на местната власт”, заяви лидерът на ДПС.

„Според нас би трябвало да сме изпълнили тези задачи. Загубихме община Сунгурларе, където кметът беше от ДПС. Не успяхме да си върнем Хитрино, Никола Козлево и Дулово. Имаме още несвършена работа“, обясни той, но отбеляза, че партията си върна Джебел, Гърмен, Исперих, за първи път спечели в Павел Баня, Ветово и Маджарово. „Освен това в коалиционна форма печелим изборите в Девин, Гълъбово, Гурково, Димово и Белоградчик.”

Карадайъ повтори, че ДПС е защитник на демокрацията, мира, сигурността и стабилността. „Политическите реалности в България вече не са същите. Нашият призив тази вечер към всички свободни и активни граждани в страната е да защитим демокрацията в страната, включително и ГЕРБ ги призоваваме. Демокрацията днес е под риск при такъв модел и начин на провеждане на избори. Ще участваме в срещата за изборните нарушения, инициирана от президента, и то доста подготвени и аргументирани“.

"Бих искал да поздравя партия ГЕРБ за демократично проведените избори в Дулово, Доспат и Чепеларе и др. Ако за тях това бяха демократично проведени избори. Държавният апарат беше превърнат в машина за печелене на избори и то в най-уродливата му форма. Всички бяха включени активно в незаконната кампания на управляващите, коментира Карадайъ. И припомни привикването на кандидати от полицаи, незаконни решения на комисии, подчерта и, че бизнесът е бил заплашван".
 
 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност