Декларация на Ерол Мехмед от името на ПГ на ДПС по повод предстоящия първи учебен ден

УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ  ПРЕДСТАВИТЕЛИ

Всички, които са посветили живота си на образованието и науката знаят и приемат есента не за политически сезон, а я осмислят като ново начало, ново учебно време, нови ученици и нови студенти. Новата учебна година е и ново предизвикателство за ученици и учители, защото чрез знание, опит, компетенции и воля се постига развитие, а нашите деца са всъщност израстващото пред нас бъдеще. Подценявано или надценявано учителството всъщност дава живот на всички други професии. Добрите учители се помнят цял живот! Слава Богу, че още ги има и работят всеотдайно с някаква почти необяснима любов към училището, но с осъзната любов към децата, книгите и познанието, което трябва да го предадат. А за кое и какво познание говорим? За усвоените уроци, за учебните планове, за научното съдържание в учебниците и непроменяните от 100 години насам теми, събития, творби и личности по някои учебни предмети… Тук дискусията никога не стихва, просто защото животът в новото демократично време изисква нов поглед, изисква научната истина, изисква модерното българско светско училище да подготви умни и самостоятелно мислещи деца! Нашата мисия е тези деца да са готови за предизвикателствата в съвременния свят, да творят бъдещето, а не да живеят с предразсъдъците на отминалите времена! Българското училище, образованието и науката като цяло трябва да положат основите на една развита европейска държава. Работим ли по тази стратегия? И един твърде сериозен въпрос - има ли мащабна държавническа мисъл, която да реформира системата? А имаме ли министерство, което да създава нови възможности и да решава залежали проблеми?! Правилната държавна политика трябва да е реалност, а не само желание! Все още се работи на парче! Но в българското образование се случва и нещо друго, твърде неприемливо, твърде порочно и това е акцент в нашата декларация за началото на учебната 2018 – 2019 година!

Уважаеми колеги, днес ще ви обърнем внимание на едно грозно явление, което придоби сериозни мащаби. Вместо да положи усилия и създаде условия за качествено образование, една партия, управляваща през последните 10 години, си позволява тази политическа алчност да посегне и завземе българското училище! ГЕРБ изкривиха системата! Безцеремонното кадруване опорочава тази система! Увеличението на учителските заплати не ви дава основание да партизирате образованието, защото то не е ваше! Парите също не са ваши! Достойните български учители не приемат това грубо вмешателство и политизиране. Директорите на училища се определят в партийните офиси, които често са страхливи послушковци пред партията, но именно те се превръщат в истински тирани в училище! Голяма част от тях са временно изпълняващи длъжността „Директор“, което всъщност е вид заобикаляне на закона! Конкурсите се бавят, а кой ще е новият училищно-партиен властелин се знае предварително. Няма как да не изразим своето възмущение от тази порочна практика и днес, преди първия учебен ден, се обръщаме към вас с призив –

СПРЕТЕ ТОВА ГРОЗНО ПОЛИТИЗИРАНЕ НА БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ!

Българският учител не е десятник, който носи гласове и неговата мисия не е политическа! Учебно-възпитателният процес не е партийна агитация и изисква знания, умения и компетенции! Образованието е национален приоритет, държавна политика  и това посегателство нарушава традициите, ерозира доверието и подкопава държавността! Отразява се по един невъобразим начин на качеството на преподаване и носи несигурност за утрешния ден. Нито една политическа сила през последните 30 години не си е позволявала толкова брутално да освобождава „чужди“ и да назначава „свои“ верни кадри в учебните заведения. В някои области на страната над 80% от директорите на училища са от ГЕРБ! Ако не вярвате и искате да ни опровергаете, първо проверете, защото е твърде възможно по този начин да прогледнете и дано осъзнаете, че партията не значи държава, не значи родина! Това вече не е нормално!

Накрая, въпреки всичко, ние пожелаваме на всички всеотдайни и почтени учители да проявят търпение и професионализъм и с непресъхващата любов към знанието да продължат по своя път! Пожелаваме на всички ученици да търсят и откриват себе си във все по-развиващия се свят! 15 –ти септември е празник, честит да е!

Успешна нова учебна година!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност