Декларация на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ от името на ПГ на ДПС относно факелни шествия организирани от националисти

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

На 26 ноември 2017г. поредица от факелни шествия, организирани от ВМРО и други националистически организации, афишираха напиращия реваншизъм на българските националисти, този път в рамките на исторически реминисценции. Опити за използване на исторически факти, като договори, чието действие е отдавна суспендирано от последващи договори, представлява опасен опит за създаване на настроения за действия за прекрояване на държавните граници, което е недопустимо. Недопустимо е, защото отрича основни принципи на нашия общ Европейски дом – признаване на сегашните граници и отказ от действия за прекрояването им. Недопустимо е, защото подкопава мира и стабилността в страната, региона и Европа.

Движението за права и свободи осъжда остро този акт и тези действия и категорично настоява Народното събрание и правителството да се разграничат от антидържавните прояви на националистите и да потвърдят категоричната позиция на държавата ни, за която основен приоритет е установяването на траен мир в региона и Европа, както и запазването и задълбочаването на добрите междусъседски отношения. Мирът и стабилността са в основата на всеки успех на държавата, за просперитет и гарантирано бъдеще. Мирът и стабилността не са даденост, не са неотменими, за тях трябва да се полагат усилия и всички националноотговорни пратии дължим това в името на бъдещите поколения. Последното ни беше напомнено съвсем скоро и в обръщението на Председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Въпроси към управляващата партия нямаме. Защото знаем отговора. Той се разпростира далеч зад конструкцията отговор на въпрос и добива твърде голяма прилика с адвокатска защита на техните коалиционни партньори.

Ние от ДПС няма да мълчим и всеки път ще напомняме колко много се отдалечаваме от нормалността и как демокрацията е в риск.

Защото:

не е нормално управляващи, скривайки се удобно зад националистически формации, да поставят под такъв риск мира в региона;

Защото:

не е нормално народни представители и евродепутати да организират и участват в мероприятия, които подкопават мира и стабилността, и да забравят, че като управляващи носят отговорност не само за днешния ден, но и за далечните хоризонти на България.

Ние от ДПС сме срещу всеки опит за дестабилизиране на държавата, за дестабилизиране на мира в страната и региона, за груба провокация срещу сближаването в междусъседските отношения на Балканите.

Не е нормално едно да се говори, друго да се върши, трето да се мисли, четвърто да се провокира.

Не е нормално някой да си мисли, че може да контролира процеса, че влиза и ще остане в историята с успехите си. Направете си преценката и заемете позиция, другото е страх и безотговорност, за които ще плати тежка цена целият народ.

От една страна, на базата на спокойна, практична и трезва оценка, загърбвайки исторически наслоения и исторически решения, България 27 години върви към утвърждаване като важен фактор за мира в региона. От друга страна националисти, които с участието си във властта, обричат страната в най-добрия случай на изолация и я превръщат в държава на периферията.

Не е нормално да призоваваш за защита на етническия мир в страната и региона, позовавайки се на исторически и геополитически особености, а в същото време да се правиш, че не виждаш как коалиционните ти партньори рушат държавността и демокрацията, да ги поощряваш и да им подражаваш.

Не е нормално да призоваваш за мир, а в същото време да провокираш напрежение и да създаваш риск. Освен собствения опит, управниците трябва да познават много добре уроците от историята. Ние сме научили своите уроци, ние знаем цената на демокрацията и няма да отстъпим от позицията си. Вече 27 години последователно, а не формално, ДПС следва своята политика за демокрация, върховенство на закона, за европейски ценности, мир и просперитет. Българският етнически модел е показал и доказал своята правота, този модел е не само лицето на ДПС, той е лицето на България пред Европа и света и продължава да е изключително актуален.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Днешните ни държавни граници са определени след Втората световна война с Парижкия мирен договор през 1947 г., в който се казва:

„...след прекратяване на военните операции срещу Обединените нации, [България] прекъсна отношенията си с Германия, и след като сключи на 28 октомври 1944 година примирие с правителствата на Съюза на съветските социалистически републики, Обединеното кралство и Съединените щати Америка, като действащи от името на всички Обединени нации във война с България, и след като взе активно участие във войната срещу Германия, и

Като се има предвид, че съюзническите и асоциираните сили и България желаят да сключат договор за мир, който в съответствие с принципите на справедливостта, ще уреди все още нерешените въпроси в резултат на по-горе споменатите събития и ще създаде основата на приятелските отношения между тях...“

Парижкият мирен договор е основата за съществуването на ООН и на Съвета за сигурност в съвременния му вид. Всеки опит да се оспори предишен договор за определяне на граници несъмнено хвърля сянка върху договора, с който са определени днешните граници на нашата държава. Визираните действия на националистите, а чрез участието им във властта – и на държавата, са самоцелна провокация, несъвместима с европейското място и роля на страната.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

С тази декларация ДПС не просто осъжда подобни недопустими в 21-и век актове. Ние настояваме държавните органи и институции (президент, председател на НС, премиер) незабавно да изразят своята позиция и да осъдят всеки акт и всички действия през годините, включително и последния акт и действия на националистите, които застрашават мира и стабилността в страната и региона. Патриотизмът трябва да е вътре у всеки един от нас и да няма нужда от афиширане. Патриотизмът обединява и сближава, а национализмът разединява и руши дори изградени традиционни връзки.

С оглед актуалността и силата на Парижкия договор, ще си позволя да завърша с цитати от него. Те нямат нужда от коментар, те трябва просто да бъдат осъзнато приети. Това са клаузи, които са поети като задължение и имат силата на закон, в морален аспект – на завет.

Член 2

България ще вземе всички необходими мерки, за да осигури на всички лица под българска юрисдикция, без разлика от раса, пол, език и религия, упражняването на човешките права и основни свободи, включително свободата на словото, на печата и на публикациите, на съвестта, на политическите мнения и на обществените събрания.

Член 4

България, която ... е предприела мерки за разпускането на всички организации от фашистки тип на българска територия, било то политически, военни или пара-военни, както и други организации, които водят враждебна пропаганда спрямо Обединените нации, не ще позволи за в бъдеще съществуването и дейността на организации от такова естество, които имат за своя цел да отнемат и да не позволят упражняването от хората на демократичните им права.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност