Декларация на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ от името на ПГ на ДПС

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

45-ото Народно събрание явно ще остане в историята не само с най-кратката си биография, но и с най-активната форма на популизъм. Именно този популизъм е повод и причина за огромния брой законопроекти и други актове на Народното събрание, без оглед на последици, без съгласуваност, без оценка на въздействието върху бюджета на страната в една такава сложна ситуация на кризи, включително и политическа криза. Но, основното си остава кратката биография и тъкмо тя поставя всички политически сили в условия на предизборна кампания.

Ние от Движение за права и свободи отново ще подходим разумно и принципно. Ние няма да внасяме законопроекти с предизборни цели, защото нас ни интересуват последиците и въздействието на тези закони върху предизборно продънения бюджет. Прекалено безотговорно е в момент на политическа нестабилност, неясни бюджетни параметри, да заложиш такива капани пред бъдещо управление, независимо чие ще бъде то. Нас ни интересува, защото всички знаем, че свършат ли парите в бюджета, сметката ще я плащаме всички ние, българските граждани.

Продължаваме да твърдим, че пред Народното събрание и всички политици стоят много по-важни въпроси – да трасираме пътя за решаване на основните кризи, свързани с пандемията, бедността, забуксувалата икономика, компрометирания държавен бюджет и т.н.

За съжаление, независимо от нашия анализ и прочит на резултатите от произведените избори за 45-о Народно събрание, които изискваха промяна чрез диалог, воля за такава промяна в настоящия Парламент няма. Няма политическа воля за промяна! И това трябва да го знаят българските граждани.

След конституирането на Народното събрание, на база конституционно установения ред, ние изразихме подкрепа в името на решаването на проблемите на гражданите, така належащите проблеми, чието решаване, ако се отлага, прави подобряването на състоянието на нещата в страната доста трудно.

Това означаваше предимно две неща:

– без да участваме във властта да подкрепяме правителство на промяната, в случай че представят кабинет с ясна визия за развитието на страната;

– дадохме ясен знак, че е време за нов модел на поведение и управление – на основата на диалога в Народното събрание и между отделните институции, изпълнявайки програма за управление по постигане на приоритетните цели за страната.

Политическото време изискваше по-отговорно поведение и по-решителни действия. Думата имат не отделните партии, а техните програми. Дано този момент да не е отминал безвъзвратно. Дано сме се поучили от урока, който получихме всички ние.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!

В нашата предизборна кампания мотото ни беше „Рестарт на държавността“. От 10 и повече години ние от ДПС говорим за нормалност в политиката, непрекъснато повтаряме, че управлението трябва да бъде на база програма с приоритети с ясна визия за развитие на страната.

Днешната ситуация е доста тревожна – в Народното събрание партиите не си говорят, всяка партия е тръгнала да прави предизборна кампания.

Безотговорно е да се внасят законопроекти с предизборни цели. От това винаги губи парламентаризмът, губи държавността, губи демокрацията. В крайна сметка, губят всички български граждани.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Ние от ДПС, отчитаме, че при днешното състояние на нещата, още преди началото на предизборната кампания и следващите избори, да заявим ясно: след предстоящите предсрочни избори е наложително да има такова Народно събрание, което да може да излъчи и действащ кабинет. Призоваваме всички партии в 45-ото Народно събрание да загърбим партийните интереси и да проведем такава кампания, която да не създаде условия за още по-голяма криза след предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Без да забравяме, че там, където свършва диалогът, там свършва и парламентарната демокрация.

Нека в предизборната кампания се срещнат аргументи и идеи от партийните ни програми с ясни и реални планове за действие.

Нека никога не забравяме, че политиците сме за това да решаваме проблемите на хората, на обществото, а не свои лични или партийни интереси. Диалогът е неизменна част от демократичния процес и няма алтернатива.

Това изисква от нас отговорно поведение и отговорни решения в условия и на основата на диалог.

Длъжни сме да го постигнем.

За да сме спокойни за утрешния ден!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност