Мустафа Карадайъ пред 47-ото НС: Скоро ще преосмислим значението на думата бедност. Хората очакват от нас решения за доходите. ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката

Хората очакват от нас решения, които да повлияят положително върху техните доходи, стандарт и сигурност. Работодателите очакват да направим държавата и институциите й техен партньор. ДПС ще дадем своя принос за реализация на тези очаквания. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на ПГ на Движението, прочетена от него при откриването на 47-ото НС.

Конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верните решения, ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката, категоричен бе Карадайъ.

"47-ото Народно събрание се учредява в края на една година, която ще запомним с кризи и избори. Кризите предизвикаха избори, изборите предизвикваха и задълбочаваха кризите. Ако нещо отличава 47-ото Народно събрание от предишните, то е безусловната отговорност, с която сме натоварени от избирателите. Да прекъснем поредицата от предсрочни избори и да започнем да решаваме кризите. Всички избиратели категорично искат точно това. Тези, които не гласуваха ни показаха, че не желаят да гласуват за политици и партии, които вместо да решават техните проблеми, се занимават със себе си. Гласуващите дадоха своя глас на партиите, за да сложат край на политическата криза, но не дадоха властта на нито една партия. Избирателите задължиха парламентарно представените партии да търсят максимално съгласие за национални приоритети", заяви още Карадайъ.

"На старта на 47-ия парламент няма да сме политически коректни, ако не направим анализ на изборния процес. Тази година проведохме 3 парламентарни избора, като два от тях по нова изборна технология", припомни Мустафа Карадайъ.

По думите му анализът на изборите през юли и ноември показва, че ниската избирателна активност се дължи и на затрудненията, предизвикани от машините.

"Специално място трябва да отделим на организацията на изборния процес. Два от тези три избора, бяха организирани от служебни кабинети", коментира Карадайъ.

Лидерът на ДПС отчете, че натискът и репресията от страна на вътрешния служебен министър и при двата последни избора, са минали всякакви граници. "Под лозунга борба с купения вот, бяха извършени престъпления против гражданските и политическите права на българските граждани", коментира Мустафа Карадайъ. И заяви: „От много време алармираме, че поведението на полицията може да стане безконтролно!”

В изборните секции влязоха полицаи. Това е забранено от закона. Законът бе погазен. Къде бяха органите, призвани да управляват изборния процес – ЦИК, РИК? Мълчат, каза Карадайъ. И заяви: „ЦИК създаде ли сигурност? ЦИК не може да убеди избирателите, че всички действителни гласове са отчетени. Разполагаме с доказателства, че ЦИК не отчете всички действителни гласове. Няма да оставим нито един случай на престъпление и нарушение ненаказан. Хората ни казваха, че това напомня онези мракобесни  времена от преди 1989 г.”

"Избирателят ни възложи тежката задача да стабилизираме политическия процес. Как ние от ДПС разбираме това? На първо място да се възстанови диалогът между политическите субекти и между институциите и когато говорим за върховенство на закона, това означава първо самите ние да спазваме стриктно Конституцията и законите на страната", каза още Карадайъ. Според него политическата криза трябва да се реши със съставянето на редовен кабинет.

Мустафа Карадайъ обърна внимание, че България фатално закъснява с Плана за възстановяване.

България е изправена пред безпрецедентна комбинация от кризи – политическа, икономическа, социална, здравна. България фатално закъснява с Плана за развитие. Съвсем скоро всички ще преосмислим значението на думата бедност. Предупреждаваме, че нито една от кризите няма да се реши, докато не се реши здравната, категоричен бе Карадайъ. И подчерта, че само за последните 3 месеца Българя загуби повече хора отколкото по време на втората световна война.

Всички трябва да се обединим около план за излизане от кризите. Време е България да си напише домашното по Плана за възстановяване, по оперативните програми и държавния бюджет съобразен с тях, категоричен бе Карадайъ.

Ето и цялата декларация:

       УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

       УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

       УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

       УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ,

       УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА КОНСТИТУЦИОННИ СЪД,

       УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ,

       ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

       УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ,

       УВАЖАЕМИ ПРЕЗИДЕНТ ПЛЕВНЕЛИЕВ,

       УВАЖАЕМИ ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,

       УВАЖАЕМИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА РЕЛИГИОЗНИТЕ ОБЩНОСТИ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

       УВАЖАЕМА ГОСПОЖА ОМБУДСМАН,

       УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЦЕНТРАЛНАТА  ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ,

       УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

       ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

       СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ!

 Четиридесет и седмото НС се учредява в края на една година, която ще запомним с кризи и избори. Кризите предизвикаха избори, изборите предизвикваха и задълбочаваха кризите! И ако нещо отличава 47-то НС от предишните, то е безусловната отговорност, с която сме натоварени от избирателите – да прекъснем поредицата от предсрочни избори и да започнем да решаваме кризите. Всички избиратели, категорично искат точно това! Тези, които не гласуваха ни показаха, че не желаят да гласуват за политици и партии, които вместо да решават техните проблеми се занимават със себе си! Гласуващите дадоха своя глас на партиите, за да сложат край на политическата криза и да се обединят около работещи решения на проблемите им. Но не дадоха властта на нито една партия! Избирателите задължиха парламентарно представените партии да търсят максимално съгласие за национални приоритети и начините за решаване на кризите. С две думи – възстановяване на диалога! И, за да не бъдем грешно разбрани ще подчертаем, че както във всеки Парламент, така и в този ще има управляващи и опозиция, но конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верните решения. Парламентарната група на ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката!

Уважаеми госпожи и господа,

На старта на 47-мия Парламент, няма да сме политически коректни, ако не направим анализ на изборния процес. Тази година проведохме 3 парламентарни избора, като два от тях по нова изборна технология – машинно гласуване. В 44-то НС ДПС предложи машинно броене на хартиените бюлетини, с цел минимизиране на недействителните гласове, елиминиране на субективния фактор при броене на гласовете и при съставянето на секциониите протоколи. Вместо това се прие този модел, който отблъсна от изборите поне половин милион български граждани.

Анализът на изборите от 11.07.2021 и 14.11.2021 показва, че ниската избирателна активност и на двата избора, се дължи освен на всички други фактори, и на затрудненията предизвикани от машините. Целта на всяко изборно законодателство е да осигури честност, но и максимално улеснение на всички български граждани да могат без затруднения да упражнят правото си на глас. Днес на всички ни е ясно, че по-възрастното поколение, както и по-малко образованите хора имаха проблеми с този вид гласуване. Наш дълг е да осигурим честен, но и достъпен изборен процес.

Специално място в анализа на отминалите три избора за Народно събрание трябва да отделим на организацията на изборния процес и условията, в които се проведоха. Два от тези три избора бяха организирани от служебни кабинети. Нашата надежда беше, че именно те ще преустановят порочната практика на ГЕРБ от последното десетилетие, да използват всички възможни инструменти на изпълнителната власт за натиск върху структурите и избирателите на политическите опоненти. За съжаление нищо такова не се случи. Точно обратното, натиска и репресията от страна на вътрешния служебен министър и при двата последни избора минаха всякакви граници. Под лозунга „борба с купения вот“ бяха извършени престъпления против човешките, гражданските и политическите права на българските граждани. Незаконни арести, влизане в домовете на възрастни и болни хора, сплашване на активисти на партии да не провеждат законно разрешена агитация и т.н, и т.н.

От доста време алармираме, че поведението на полицията може да стане безконтролно. Недопустимото е факт. В изборния ден в избирателните секции влязоха полицаи. А това е изрично забранено от закона. Нарушени са основни принципи, законът е погазен тотално.

В тези случаи къде бяха органите, които са призвани да управляват изборния процес?! ЦИК, РИК - мълчат!

ЦИК като основен орган в държавата, който управлява изборния процес, създаде несигурност със своята некомпетентност да го управлява. Централната избирателна комисия не можа да убеди избирателите, че всички гласове са отчетени. Разполагаме с доказателства, че ЦИК не отчете всички действителни гласове. Това е въпрос, на който ЦИК дължи отговори.

Искам много ясно да заявя от тази трибуна – ДПС няма да остави нито един случай непроверен, и нито един случай, в който има нарушение или престъпление ненаказан. Защото хората ни казваха, че тези извращения на полицията им напомнят за онези мракобесни времена от преди 89-та година. Всеки трябва да понесе своята отговорност за злоупотребите с власт!

Безкритичното допускане на грозните прояви на полицейщина и намеса в изборния процес ерозират държавността и демокрацията и не могат да имат никакво оправдание.

Уважаеми колеги народни представители,

Избирателят ни възложи тежката задача да стабилизираме политическия процес и да започнем да намираме верни решения за излизане от кризите. Как ние от ДПС разбираме това? На първо място да се възстанови диалогът между политическите субекти и между институциите. И когато говорим за върховенство на закона, това означава първо самите ние да спазваме стриктно Конституцията и законите на страната!

България се намира в безпрецедентна комбинация от кризи – политическа, здравна, социална, икономическа и т.н. Тяхното решаване изисква усилията на цялата нация и използването на всички ресурси и възможности. Политическата криза трябва да започне да се решава със съставянето на редовен кабинет. ДПС от 2017 г. посочва формулата – програма за ускорено икономическо развитие, основана на Зеления пакт, високите технологии, дигитализация и участие на свободните и активни граждани в политическите процеси. Преди една година предложихме да се състави експертен кабинет, който до края на 2020 г. да изготви и внесе Плана за възстановяване и устойчивост, Оперативните програми, както и да изготви Държавния бюджет за 2021 г., съобразен с тези две теми. След това да организира честни и демократични избори. Днес, след една година, със съжаление констатираме, че България фатално закъснява със своя План за възстановяване и устойчивост, докато другите страни вече реализираха над 30% от своите. За Оперативните програми изобщо не се говори, а Държавният бюджет за 2022 г. се отлага във времето. Съвсем скоро всички ние ще имаме възможност да преосмислим значението на думата „бедност“. Не е трудно да се прогнозира какво следва при растящи цени на храни, ток, парно и т.н.

Предупреждаваме, че нито една от кризите няма да бъде решена трайно, ако не се намери верният алгоритъм за решаване на Ковид пандемията! България губи битката с пандемията поради безотговорното отношение на изпълнителната власт, особено през последната година. Само за последните три месеца страната загуби повече хора отколкото през Втората световна война.

Ние от ДПС предлагаме по мерките за справяне с Ковид-кризата да няма управляващи и опозиция – всички да се обединим с консенсус по план за решаване на проблемите и да го следваме заедно!

Уважаеми госпожи и господа,

България има нужда в най-кратки срокове да си напише домашното по Плана за възстановяване и устойчивост, Оперативните програми, както и Държавния бюджет, съобразен с тях.

Българските граждани очакват от нас решения, които да повлияят положително върху техните доходи, стандарт на живот и сигурност. Българските работодатели очакват да направим държавата и нейните институции техен партньор.

Европейските и натовските партньори очакват да бъдем предвидим и лоялен съюзник.

ДПС ще даде своя принос за реализация на тези очаквания.

Пожелавам на всички здраве, търпение и мъдрост!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност