Декларация на Хайри Садъков от името на ПГ на ДПС по случай свещения празник Рамазан Байрам

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Тази година, може би не случайно, свещените празници Великден и Месец Рамазан съвпаднаха с едно от големите изпитания за човечеството в нашето съвремие – COVID-19 и последвалото извънредно положение.

Религиите са низпослани от Всевишния, не за да налагат на света политически, икономически или социални модели, а за да дадат модели на поведение сведени ни чрез свещените книги и напътствията на Божиите пратеници за улеснение на следващите ги поколения в трудните ситуации и ежедневните изпитания.

Следвайки високата чувствителност и грижата за живота и общественото здраве като основни постулати в религиите, ръководствата на основните вероизповедания у нас и техните свещенослужители проявиха висока степен на зрялост и отговорност в условия на извънредна ситуация.

Бяха взети трудни решения да бъдат ограничени основни традиционни и канонични  задължения при изпълнение на религиозните служби, особено имайки предвид и все още живите спомени за религиозните и етнокултурни забрани от тоталитарния режим . Такива са  литургията  при християните и ежедневните, празнични и петъчни колективни молитви – при мюсюлманите, традиционните вечери ифтар и нощните колективни молитви и проповеди в последните десет дни на месец Рамазан.

В тези дни на изпитание за хората в България  и по света, ние, народните представители от ДПС изказваме благодарност към всички вярващи за  духовните лишения и сложните религиозни изпитания, на които бяха подложени вследствие на пандемията и проявената отговорност и съпричастност, водени от основите принципи залегнали в религиите.

Тази година свещеният месец Рамазан беше много по-различен. По време на тази криза ислямските ценности като състрадание, благодарност, щедрост и благородство отекват по-силно от всякога.

Месец Рамазан, който е време за милосърдие и духовно съзерцание ни напомня да поставяме нуждите  на другите пред собствените.

Уважаеми мюсюлмани,

от името на Председателя и на Парламентарната група на ДПС пожелавам благословени и спокойни последни дни на месец Рамазан и щедър на блага, пълен с упование празничен Байрам!

Нека молитвите Ви бъдат приети, нека крепкото здраве, сплотеността и закрилата в семействата и обществото ни, духовната удовлетвореност, мирът и берекета са само част от наградите от ВСЕВИШНИЯ за Вас!

Честит Рамазан Байрам!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност