Мустафа Карадайъ: Не се отказваме от намаляване на ДДС не само за хляба, но и за целия хранителен сектор, което ще доведе до по-голяма конкурентноспособност

 Не се отказваме от намаляване на ДДС не само за хляба, но и за целия хранителен сектор, което ще доведе до по-голяма конкурентноспособност. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след среща с Марияна Кукушева – председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите, Костадин Костадинов – председател на Асоциацията на зърнопроизводителите и Савина Влахова – председател на Съюза на мелничарите.

Той обясни, че е било констатирано, че най-високото ДДС в хранителния сектор спрямо съседните страни и страните от ЕС е в България. „Това води до предпоставки за сив сектор в бранша и намаляване на конкурентноспособността на нашите производители в България. Ние не се отказваме от намаляване на ДДС – не само за хляба, но и за целия хранителен сектор, което ще доведе до по-голяма конкурентноспособност. И ефектът, който ние целяхме, ще е малко по-голям“, каза още Карадайъ и уточни, че за да се случи това, ще е нужен малко позадълбочен сравнителен анализ със съседните страни и ЕС. „Затова ще продължим да търсим широк обществен дебат заедно с браншовите организации и политиците, за да стигнем до целевия ефект, който мисля, че е нужен на страната ни“, коментира той. Карадайъ посочи, че трябва да се погледне на сектора по-широко.

Лидерът на ДПС заяви, че няма да се правят прибързани действия. „Не случайно отваряме тези въпроси след изборите, за да не влязат като теми в предизборната тематика. Това са важни въпроси, които са част от развитието на нашата икономика. Естествено, че ще следим ефекта и върху бюджета и социалния ефект и на темата с хранителния сектор, и с лекарствата“, обясни Карадайъ.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност