Мустафа Карадайъ: Мониторинговият доклад на ЕК е "обективен провал" (видео)

„Преди нас имаше две оценки към доклада, които са от по една дума. Думите са обективен провал.“ Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по повод доклада на ЕК за изпълнението на Механизма за сътрудничество и оценка.

„Ще се позовем конкретно на текстове от доклада и ще се опитаме да направим превод от брюкселски на българския език“, коментира Мустафа Карадайъ. „В уводната част на доклада е казано, че с непрекъснатото политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата България би следвало да може да изпълни неизпълнените препоръки в близко бъдеще“, обясни той. „В заключението е казано, че е постигнат значителен напредък по препоръките обаче също окончателните резултати все още престои да се видят“, допълни председателят на ДПС.

„Комисията все още не може да заключи, че някой от показателите е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап“, каза още председателят на ДПС.  

„Насоката, която иска да даде на дебата за съдебната реформа „Да, България“ и присъдружните й организации, е абсолютно несъстоятелна. Разбита е на „пух и прах“ в доклада.”  Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по повод доклада на ЕК за изпълнението на Механизма за сътрудничество и оценка.

„Искам да подчертая оценката ни за пълната катастрофа на мнението на част от гражданското общество изразено от онази партия на Христо Иванов „Да, България“ и сателитните й граждански сдружения. Те виждат в тази реформа само недостатъци на Прокуратурата и изтъкват само това“, коментира Цонев . „В доклада виждаме и положителни оценки за напредъка. Единствената препоръка е да има график за реформата в Прокуратурата“, уточни Йордан Цонев и подчерта, че онова, което ни внушава тази групичка не се споделя отдоклада на ЕК. „Трябва да отбележим, че в доклада има оценки за напредък по отношение на законодателството, на препоръките за съдебната реформа в законодателството.“  коментира депутатът от ДПС.

 „Има също така и някои положителни оценки например по отношение на онова, което се случи като реформа в Прокуратурата. Важно е, че на много места в доклада се казва, че един от недостатъците на реформата е недостатъчното време за обсъждане с гражданското общество“,каза още Йордан Цонев.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност